fallback

България не води преговори за финансиране с мисията на МВФ

Утре приключва едноседмичното редовно посещение на мисия на фонда

17:38 | 21.04.09 г.

България не води преговори за финансиране с мисията на Международния валутен фонд, която е на посещение в страната, тъй като не се нуждае от помощ, за да се справи с глобалната финансова криза засега, са съобщили източници от правителството пред Ройтерс.

Все по-голям брой икономисти казват, че България може да се окаже следващата държава след Унгария, Латвия, Сърбия, Румъния и Полша, които потърсиха помощ от МВФ, за да се справят с рискове, възникнали от огромните им външни дисбаланси, припомнят от агенцията.

От МВФ са на редовна едноседмична мисия в София, която приключва в сряда, с цел преглед на икономическото развитие на страната и актуализация на прогнозите за основни индикатори, но в дневния ред не е включена програма за заем.

„Няма промяна в позицията ни – не се нуждаем от никакво финансиране от МВФ засега”, е казал пред информационната агенция служител на правителството, запознат с резултатите от мисията.

„Дори и да имаше такава нужда, малко вероятно е да има преговори за финансиране преди парламентарните избори (през юли)”, е казало друго служебно лице в София.

Ройтерс припомня свое интервю с премиера Сергей Станишев от миналия месец, в което той казва, че страната не се нуждае от помощ от МВФ засега и че това само би излъчило негативен сигнал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 11.09.22 г.
fallback