fallback

България на последно място в Европа по защита правата на пациента

Негативна оценка получаваме за здравното законодателство, избор на доставчици на медицински услуги извън страната; включване на пациентските организации в процеса на вземане на решения и др.

13:39 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Страната ни е на последно място в Европа в класация за степен на осигуряване на защита правата на пациента, става ясно от проучване на компанията за анализи и проучвания Health Consumer Powerhouse, представено днес от Българската асоциация за закрила на пациентите.

Проучването е направено в 31 държави на Стария континент, като са взимани предвид 18 критерия. Покриването на различните критерии носи определен брой точки, като България е събрала само 473 точки от общо хиляда възможни.

Негативна оценка получаваме по критериите за здравното законодателство, свързано с правата на пациентите; избор на доставчици на медицински услуги извън страната; включване на пациентските организации в процеса на вземане на решения; наличие на национални скринингови програми; неформални плащания на лекарите; различни осигурителни възможности и др.

Като добри в България са оценени показателите, свързани с възможността да избираме доставчик на медицински услуги на територията на страната, достъпът до лични медицински данни и наличието на доплащане под формата на потребителска такса за прегледи и болничен престой.

С най-добре защитени права на пациентите е Дания, следвана от Германия, Франция, Швейцария и Холандия. В дъното на таблицата са Македония, Португалия, Румъния и България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:41 | 04.09.22 г.
fallback