fallback

Преглед на печата за 21 април

07:54 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министри раздават 15 млн. лв. за реклама преди изборите в. Сега

Договори за над 15 млн. лв. за PR инициативи се канят да подпишат в дните преди изборите няколко министри, които управляват оперативни програми. Това става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки. На практика сумата ще надхвърли 20 млн. лв., защото екоминистерството не е оповестило прогнозните цени за своята поръчка за медийно обезпечаване на комуникационния план, а министерството на държавната администрация все още не е решило за какъв период от време да наеме PR-фирма.

Според правилата на европрограмите 1% от общия бюджет на всяка от тях може да се харчи за информация и комуникация. Дали парите ще се похарчат наведнъж или на части - за всяка година поотделно, решава комитетът за наблюдение. Повечето министри са предпочели да изразходват сумата накуп.

Автомобилите на старо поскъпнаха в. Новинар

Пазарът на автомобили на старо у нас започна да се съвзема от икономическата криза и търговците веднага вдигнаха цените с около 20 процента, показа проверка на „Новинар”. В момента например автомобили от марката „Ауди А4" на старо се продават за между 9000 лв. и 10 000 лв., докато преди няколко месеца този модел се търгуваше за около 6000 лв., заявиха търговци от столични автоборси.

Причината за поскъпването са повечето продажби през последните два месеца, обясниха от бранша.Поскъпване се наблюдава и при високоскоростните и при нискомощните автомобили. Модели на форд, шкода, рено се предлагат за по 8000 лв. – 9000 лв., докато в началото на годината можеше да се намерят и за по 5000 лв.–6000 лв.

Данъчните бонуси за дарения оцеляха в. Сега

Гражданин или фирма, които правят дарение на болница, поликлиника, училище или университет в държава от ЕС и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, догодина ще ползват данъчна отстъпка. Това е окончателното решение на парламента, който през миналата седмица прие на второ четене промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Първоначално финансовото министерство се опита да прокара поправка, според която тези дарения не се ползват с данъчно облекчение. Мотивът на хората на Пламен Орешарски беше, че данъчните много трудно могат да контролират дали подобна благотворителност не е фиктивна, с единствената цел да се пестят данъци. В крайна сметка обаче правителството и депутатите не са приели аргументите на екипа на Пламен Орешарски.

Слънчев бряг, тъмен бряг в. Дневник

Квартал "Черно море" в Несебър отново ще посрещне туристите без асфалтирани улици и това не е новина. По черноморските курорти отново няма да достигат паркингите, но и това не е новина. За пръв път обаче един от най-големите курорти в страната - Слънчев бряг, може да изкара активния сезон без улично осветление и без поддържани градинки. Причината за крайната мярка се оказва заплетен казус за поддръжката на инфраструктурата, в който участват хотелиерите от курорта, община Несебър и държавното дружество "Слънчев бряг" АД. Месец преди началото на активния сезон изход от кризата не се вижда.

Делят мезонетите на гарсониери в. Стандарт

Строители преграждат мезонетите на едностайни и двустайни апартаменти, за да могат да ги продадат по-лесно. Подобна практика за първи път се появи в столичния Студентски град, установи проверка на в. "Стандарт". До преустройство прибягват собствениците на луксозни кооперации, които все още са на фаза груб строеж, обясниха от агенцията за недвижими имоти "Явлена". Разделянето на огромните жилища на няколко по-малки е единственият шанс да се намерят купувачи във времето на криза, твърдят брокери. А който иска да изтъргува многостаен апартамент, ще трябва драстично да му смъкне цената.

През последните месеци купувачи се намират единствено за малки жилища. Цените на гарсониери в Студентски град с квадратура от 44 до 52 кв. м варират от 43 хил. евро до 70 хил. евро. Така от продажбата на три апартамента, на които може да се раздели един мезонет, се изкарват от 130 хил. до 210 хил. евро. Сумата далеч надхвърля единичната цена, на която в момента може да се продаде мезонет. Луксозният апартамент с размери от 120 до 130 кв. м се предлага на цена от 113 хил. до 141 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:51 | 04.09.22 г.
fallback