fallback

Федерацията на потребителите даде под съд Топлофикация – София

Искът е за непочтена търговска практика

15:11 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Федерацията на потребителите в България (ФПБ) на 9 април т.г. е завела съдебен иск срещу "Топлофикация - София" АД за непочтена търговска практика. Това съобщи пред журналисти председателят на федерацията Павел Кърлев.

Разпоредбите на Закона за енергетиката са нарушени с издаваните фактури за януари 2009 г., в които се декларира, че "Топлофикация - София" АД е отоплявала и осигурявала гореща вода за битови нужди на абонатите си 31 дни, което не е вярно, допълни Кърнев, цитиран от БТА. По думите му искът е придружен от списък на 145 софийски потребители, които са предоставили своите януарски фактури.

От ФПБ обвиниха "Топлофикация - София" АД и в извършване на необосновани подмени и ремонти на тръбопроводи в софийски ТЕЦ-ове на стойност над 100 млн. лв., калкулирани в цената на топлоенергията.

Според федерацията в системите на отоплителните централи са включени и фургони, в които служители на Топлофикация - София живеят с години и ползват всички консумативи за сметка на софиянци. Можем да докажем това с официални документи, експертни разчети и мониторингов доклад, предоставен на компетентните институции, заяви Кърлев.

От ФПБ предлагат чрез нарочен акт да се обявят за нищожни всички изпълнителни производства срещу абонати на Топлофикация, издадени в срок различен от два месеца, както и да се даде възможност на потребителите с отказана услуга да приключат взаимоотношенията си с топлофикационните дружества.

По данни на ФПБ от парно отопление са се отказали вече над 63 на сто от домакинствата в София, които при повишените от януари т.г. цени "са ограбвани" с ежемесечни сметки до 150 лв. Да се утвърдят техническо решение и процедура за топлоизолация на сградните инсталации в жилищата и да се минимизира топлоотдаването, настояват също от федерацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:43 | 29.08.22 г.
fallback