fallback

Преглед на печата за 16 април

07:26 | 16.04.09 г.

БСП остава най-богата, ДПС нямала дарения, ГЕРБ обеднява в. Дневник

И през 2008 г. от основните политически сили БСП остава с най-сериозни приходи - над 7 млн. лв. ДПС не е взимала никакви пари от физически или юридически лица, а даренията за ГЕРБ са паднали драстично с около 1.2 млн. лв. до 100 хиляди. Това показват оповестените в сряда отчети на партиите пред Сметната палата. СДС и ДСБ поддържат приходи като през 2007 г. - между милион и милион и половина, но имат сериозни задължения. Партията около бизнесмена Христо Ковачки ЛИДЕР пък декларира крупни дарители, давали между 10 и 30 хил. лв. Повечето формации отчитат спад в даренията и в общите си приходи, изключение правят ДПС и "Атака". Формацията на Волен Сидеров е единствената, която е взела повече пари от частни лица и фирми в сравнение с предишния отчетен период - 260 хил. лв. спрямо 120 хил. лв. за 2007 г. В същото време в данните за спонсорите са посочени само четирима, дарили общо 4600 лв.

Експерти предлагат да се въведе данък ток в. Новинар

Токът за бита да се облага с данък, за да се ограничи потреблението на енергия в България. Това са предложили експерти от Световната банка на енергийна конференция в София. Идеята е цената на електрическата енергия да се повиши и това да принуди потребителите да намалят използването на ток.

В момента само токът за индустрията се облага с акциз, а за битовото потребление няма облагане. Върху енергията, използвана от предприятията, от началото на тази година се плаща акциз от 1,40 лв. на мегават час.

Италианци и британци ще търсят газ в България в. Сега

Италианската фирма "Сорджения" е подписала договор с британските дружества "Джи Кей Ел ойл енд газ" и "Орилиън ойл енд газ" споразумение за съвместни проучвания на потенциални газови находища в Североизточна България, предаде БТА. Италианците ще инвестират в проучванията 3,1 млн. долара. Проучванията се очаква да започнат в края на годината или началото на следващата.

Данъчна декларация в имейла в. Сега

Над 10 000 граждани и еднолични търговци получиха по имейл данъчна декларация за доходите, съобщиха от НАП. Личният имейл се изпраща до хора, които са подавали декларации през последните две години и са написали електронната си поща. Декларацията с баркод може да се попълни на компютъра. Човек трябва да въведе данните за доходите си и удържаните авансово налози, а изчисленията стават автоматично. След това декларацията трябва да се разпечата, препоръчително на лазерен принтер, и да се подпише. При отпечатването се генерира баркод, който съдържа информацията от формуляра.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 08.09.22 г.
fallback