fallback

Орешарски настоява за намаляване на държавните разходи с 10%

Финансовият министър иска мерки, позволяващи да регистрираме малък бюджетен излишък в условията на намаляващи приходи в държавната хазна

18:22 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на България Пламен Орешарски призовава правителството да вземе мерки за ограничаване на публичните разходи, тъй като запазването на бюджетен излишък е поставено под въпрос заради икономическата криза.

Това става ясно от доклад на министъра, с който разполага информационната агенция Reuters. Според агенцията настояванията на Орешарски са свързани с изискванията и препоръките на Международния валутен фонд.

В документа се посочва, че към края на март бюджетния излишък се стопява до 563,4 млн. лв., след като за същия период на миналата година е бил цели 1,7 млрд. лв. Като причина за това се сочи икономическата криза, която е довела до забавяне на бизнес активността и понижаване на приходите в бюджета.

По-малкото приходи трябва да бъде взето предвид и е необходимо ограничаване на държавните разходи.

„Резултатите за първото тримесечие увеличават необходимостта от допълнително свиване на публичните разходи“, се казва в доклада, който е бил обсъждан на закрито заседание на правителството миналата седмица.

Според доклада, приходите в бюджета за първото тримесечие са 6,7 млрд. лв., което е с близо 1,15 млрд. лв. по-малко от планираното. Разходите обаче се увеличават до 5,8 млрд. лв., след като за първото тримесечие на 2008 година са били 5,0 млрд. лв.

Финансовият министър смята, че може да се очаква по-лошо представяне на бюджета заради спада в приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:32 | 31.08.22 г.
fallback