fallback

Излизат данните за текущата сметка за февруари през седмицата

Календарът през седмицата е наситен с макроикономически новини, възможно е някои дружества да публикуват отчетите си за първо тримесечие

07:57 | 13.04.09 г.

Макроикономическите новини преобладават в икономическия календар за тази седмица, като корпоративните новини отстъпват. 

Публичните дружества трябва да публикуват своите неконсолидирани отчети за първо тримесечие до края на този месец като традиционно те правят това в последните дни на месеца. Все пак не е изключено някои от тях да обявят финансовите си резултати и тази седмица.

Отчетите на компаниите ще покажат как се отразява кризата върху дейността им, което вероятно ще предизвика раздвижване на търговията при част от тях. През четвъртото тримесечие кризата намали продажбите на промишлените публични компании с 9,3 на сто на годишна база и с 16,15% на тримесечна, показа разработеният от Investor.bg Индекс на продажбите на промишлените публични дружества.

Днес Националният статистически институт ще изнесе предварителни данни за стокообмена на България със страни от Европейския съюз за януари.

Днес също така е крайната дата за записване на акциите от увеличението на капитала на Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ. За записване са предложени 180 154 броя с емисионна цена 51,9 лева за акция. В момента акционерният капитал на дружеството е 650 000 лева.

Във вторник ще стане известна инфлацията и индексите на потребителските цени за март, изчислени от НСИ. Инфлацията за февруари 2009 спрямо февруари 2008 възлезе на 6 на сто.

Освен това утре ще се проведе извънредното Общо събрание на акционерите (ОСА) на Експат Имоти АДСИЦ, на което акционерите ще гласуват за прекратяване на дейността му и обявяване в ликвидация. Причините за това от дружеството изтъкват влошаване на условията на пазара на недвижими имоти.

На 15 април, сряда, Българска народна банка ще публикува данните за платежния баланс и преките инвестиции за месец февруари и външната търговия за януари.

Възможно е статистиката на БНБ да покаже баланс по текущата сметка, който е равен или близо до нулата.

През януари дефицитът по текущата сметка отчете спад от над 45 на сто на годишна база и възлезе на 439,7 млн. евро (1,2% от БВП). Въпреки това общият платежен баланс бе отрицателен и възлезе на минус 735 млн. евро, като това се дължеше, както на това, че преките инвестиции за периода покриваха едва 47% от дефицита по текущата сметка, така и на това, че финансовата бе на минус 634 млн. евро.

В сряда НСИ ще публикува доходите, разходите и потреблението на домакинствата за февруари 2009 година.

В сряда ще се проведе ОСА на ЗАД Булстрад АД. На него ще се гласува за увеличение на капитала от 19 740 000 лв. на 21 534 550 лв. чрез издаване на 179 455 броя нови обикновени поименни безналични акции с право на глас с номинална стойност 10 лв. и емисионна стойност 56 лв.

За четвъртък е насрочено ОСА на Гранд хотел Варна АД, на което акционерите ще гласуват за сключване на сделки с участието на заинтересувани лица.

16 април, четвъртък, е крайната дата за записване на акции от увеличението на ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ. Плановете на фонда за да увеличи капитала си от 650 000 на 1 077 193 лева чрез издаване на 427 193 броя акции с номинал 1 лев и емисионна цена 57 лева.

В петък ще стане ясна инвестиционната активност в промишлеността за месец март, публикувана от Националния статистически институт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
fallback