fallback

Я. Куюмджиев: Прогнозите за развитието на икономиката са противоречиви

Икономическата ситуация сега може да се определи като „напрегната, но с позитивни сигнали”, смята зам.-министърът на икономиката

14:43 | 10.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Прогнозите за развитието на българската икономика през следващите месеци са противоречиви и към момента не може да се определи тенденция в нейното развитие, каза за Investor.bg зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, помолен да коментира последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за промишленото производство през февруари.

По думите на Куюмджиев, икономическата ситуация е много динамична, но от друга страна, самият факт, че през февруари има ръст на промишленото производство, макар и само на месечна база, е някакъв положителен сигнал, тъй като напоследък данните бяха само негативни.

Зам.-министърът посочи, че по негови лични впечатления при срещи с представители на бизнеса в страната, през последния месец като цяло има известен умерен оптимизъм, че икономиката може скоро да тръгне към подобряване, т.е. икономическата ситуация сега може да се определи като „напрегната, но с позитивни сигнали”.

Представителите на бизнеса от промишлеността обаче не са оптимистично настроени по въпроса, тъй като има фирми със заявки за поръчки за цялата година, но и такива само за месец напред, допълни Куюмджиев.

Относно инвестиционната обстановка в страната, зам.-министър Куюмджиев коментира, че тя продължава да е много благоприятна "и едно от доказателствата за това е сключеното вчера окончателно споразумение между китайската частна компания Great Wall и община Ловеч за строителството на завод за производство на автомобили край града". По предварителни данни инвестицията е в размер на 80 млн. евро, а предвижданията са да бъдат открити близо 1500 нови работни места.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 05.09.22 г.
fallback