fallback

Преглед на печата за 10 април

08:05 | 10.04.09 г.

14 дни ще обмисляме потребителски заем в. Сега

Всеки, който сключи договор за потребителски заем между 400 и 40 000 лв., ще може да се откаже от него в рамките на 14 дни от подписването му. Това предвиждат промени в Закона за потребителския кредит, които се налагат заради евродиректива, съобщи вчера шефът на дирекция "Защита на потребителите" в Министерството на икономиката Емил Алексиев. Според Алексиев се готви нова стратегия за защита на потребителите за периода 2010-2013 г. и в нея ще се предвиди по-голяма защита и за получателите на ипотечни кредити. Трезорите, които ги отпускат, ще са длъжни да представят повече предварителна информация, която да не заблуждава клиентите. Ще се запишат и по-строги изисквания към рекламирането на жилищните заеми.

Кабинетът отряза извънредните обезщетения за "Кремиковци" в. Сега

Вълна от съкращения в "Кремиковци" ще се отприщи от 25 април т.г. и ще протича на етапи до края на юли. Това стана ясно вчера от изказване на социалния министър Емилия Масларова, която съобщи, че заедно с икономическия министър Петър Димитров са разгледали този план на вчерашното заседание на кабинета. Масларова даде да се разбере, че исканията на синдикатите всеки металург да бъде обезщетен с по 30 работни заплати няма да се сбъднат. "Ако вас ви съкратят, ще ви дадат ли 30 работни заплати?", попита риторично тя журналистите в МС. След това ясно очерта какви компенсации реално могат да очакват металурзите. "Тези, които излязат на пазара на труда, 6 месеца ще получават над минималната работна заплата - около 300 лв., при условие, че имат стаж над 12 години. Ако 3000 или 5000 души са важни за икономиката, не по-малко важни са и други хора, които искат да работят", отсече Масларова.

Русия пак поиска “Булгартабак” в. Стандарт

Зададат ли се тежки преговори между София и Москва, Кремъл вади "Булгартабак" от нафталина. В разгара на пазарлъка за тръбите на газопровода "Южен поток" Русия поднови претенциите към свои бивши собствености, сред които и тютюневия ни холдинг. "Москва има намерение да си върне редица обекти в чужбина, които навремето са били собственост на бившия Съветски съюз. Включително предприятието "Булгартабак". Това обяви началникът на стопанския отдел в администрацията на руския президент Владимир Кожин в интервю в московското издание "Трибуна". Претенцията на руската страна периодично се подновява в последните години. Позицията на властите в София обаче е неизменна - исканията са неоснователни и Москва не разполага с документи, които да доказват собствеността й върху въпросните имоти у нас.

Продават се над 20 проекта за соларни паркове и земи за тях в. Дневник

Офертите за продажба на проекти за соларни паркове или земи за тях се увеличават. Това показват обявите в сайта на "Файненшъл таймс" в партньорство с портала за продажба на бизнеси BusinessesforSale.com. Ако преди месец основните предложения от България там бяха за ваканционни имоти и хотели, то последните дни вече се търсят купувачи и за над 20 проекта за соларни паркове или само земя за тях. Те са с мощност от 70 kWp до 15 mWp и се намират както в Северна България - в района на Враца, Русе, Шумен, Търговище и Варна, така и в Южна България край Сливен и Ямбол. В България тези проекти всъщност се предлагат от агенцията "Българска земя БГ".

Висшите чиновници ще бъдат проверени за имоти в. Дневник

Ще бъдат проверени имотите на служителите на ръководни длъжности в държавната администрация. Това е една от антикорупционните мерки, които е обсъдила в четвъртък правителствената комисия за превенция и противодействие на корупцията под ръководството на вицепремиера Меглена Плугчиева. Идеята е проверките да са постоянни, тепърва ще се мисли по какви правила ще бъдат извършвани. Общо 80 мерки за борба с корупцията са обсъдили експертите. Предвижда се създаване на механизми за наблюдение на медицинското обслужване чрез допитване до пациентите. За директорите и учителите в детските градини и училищата ще се разработи етичен кодекс. Доброто управление на общините пък ще се измерва с индекс. Ще бъдат разписани и правила за защита на информационните системи в държавната администрация.

Всеки втори избира хотел в интернет в. Стандарт

53% от туристите в Пампорово са избрали и резервирали ваканцията си в интернет. Това показва проучване на хотелиерите в курорта, подкрепено от общините Смолян и Девин. Повечето гости предпочитали да имат пряк контакт с домакина си. Най-много ски в курорта през тази зима са карали англичани, руснаци и македонци. През тази година се възобновява и интересът от Гърция, Сърбия и Румъния, показва анкетата. Всеки трети турист не е доволен от инфраструктурата в Пампорово. Клиентите хвалят най-много обслужването и персоналното отношение на служителите.

"Военното НДК" излиза на пазара с цена около 100 млн. лв. в. Дневник

Военното министерство е на крачка от продажбата на апетитен имот в центъра на столицата, известен като "военното НДК". В четвъртък правителството промени собствеността на имота от публична държавна в частна и упълномощи министъра на отбраната Николай Цонев да проведе търг с тайно наддаване. Първоначалната цена ще бъде определена от данъчната оценка плюс 40% и се очаква да бъде около 100 млн. лв., съобщиха пред "Дневник" от министерството. Националният армейски комплекс се намира между бул. "Скобелев" 23, "Петте кьошета" и НДК. Строителството на комплекса обаче е незавършено и до момента военните са вложили над 20 млн. лв. Имотът е 50 хил. кв.м разгъната площ с подземен паркинг, кино, конферентни зали, офиси, хотелски комплекс и SPA център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 08.09.22 г.
fallback