fallback

Биогорива от второ поколение – на пазара най-рано през 2015 г.

Очаква се през 2010 г. ЕК да набeлежи финансови мерки за насърчаване производството на биогорива от второ поколение

09:39 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Биогоривата от второ поколение ще се появят на пазара най-рано през 2015 г., а не както преди няколко години се предвиждаше – през 2010 г., съобщи в презентацията си, представена на Международния конгрес за енергийна ефективност (ЕЕ) и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) Боян Кавалов, експертът по енергийни въпроси към ЕК.

За разлика от сега употребяваните биогорива от първо поколение – биоетанол и биодизел, които се произвеждат от захарна тръстика, рапица, но също и от слънчоглед, пшеница и царевица (поради което се смята, че застрашават изхранването на населението в света), биогоривата от второ поколение ще се добиват от лигно-целулозни или дървесни източници, или чрез нови технологии, превръщащи биомасата в течност.

Забавянето на въвеждането на биогорива от второ поколение основно се дължи, от една страна, на сложността на разработките за технологиите на производство на тези горива, а от друга – на настъпилата световна икономическа криза, затрудняваща в известна степен финансирането им, обясни Кавалов.

Биогоривата от второ поколение се предвижда да бъдат няколко вида, вкл. и подобрен биодизел, а не само два, както са биогоривата от първо поколение. Съществуващите рафинерии за производство на биогорива (в Европа и у нас те са основно за биодизел) обаче няма да могат да се преустроят за новото производство. Това означава, че ще се строят нови рафинерии, изискващи големи инвестиции, като вероятно в една рафинерия ще могат да се произвеждат два или повече вида биогорива.

Освен това за употребата на биогоривата от второ поколение ще се наложи да бъдат направени по-големи промени в двигателите на автомобилите, отколкото при употребата на сегашния биодизел, което ще изисква допълнителни инвестиции и от автомобилостроителите.

В тази връзка енергийният експерт коментира, че икономическата изгода от производството на биогорива от второ поколение не е изпробвана на пазара и при цена на петрола от 50 долара за барел, те няма да могат да се конкурират с него. Кавалов допълни, че се очаква през 2010 г. ЕК да набележи финансови мерки за насърчаване производството на биогорива от второ поколение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 09.09.22 г.
fallback