fallback

БФБ се среща със заплашените от делистване дружества

На първите две срещи са се отзовали представители на всичките поканени двадесет дружества

16:21 | 08.04.09 г.

БФБ-София е стартирала днес серия от срещи с директорите връзки с инвеститорите и други представители на публичните компании, за които съществува вероятност към 1 юли 2009 г. да не отговарят на минималните изисквания за търговия на борсата, съобщи БФБ-София.

На първите две срещи са се отзовали представители на всичките поканени двадесет дружества.

Чрез тези срещи борсата влиза в диалог с компаниите и цели да изясни вижданията на мажоритарните собственици и висшия мениджмънт на дружествата относно политиката им за борсово присъствие, отношението им към миноритарните акционери, стратегията им за присъствие в публичното пространство и други.

„Срещите преминаха изключително конструктивно и при много голяма активност от страна на присъстващите. След приключване на кампанията от срещи БФБ ще обобщи и оповести резултатите“, се казва в съобщението.

През януари Съветът на директорите на БФБ-София АД, в съответствие със законовите си правомощия, взе решение за промени в правилника за дейността на борсата, касаещи реорганизацията на сегментите в Неофициален пазар, а именно – 4000 лв. оборот и 5 сделки средномесечно за последните 3 месеца. През февруари промените бяха одобрени от Комисията за финансов надзор.

Към днешна дата около 200 дружества не отговарят на горните минимални критерии, като статистиката показва, че 19 от дружествата са в ликвидация или несъстоятелност, 19 са с 0% фрий флоут, 190 са с под 5 сделки средномесечно за последните три месеца, 202 дружества имат под 4000 лева средномесечен оборот за последните три месеца, с акциите на 111 от тези дружества през последните три месеца няма сключени сделки, а 63 компании през последната една година не са се търгували въобще.

Без договор с информационна агенция за задължително оповестяване на информация са 47 дружества. Статистиката показва, че инвестициите на българските институционални инвеститори (пенсионно осигурителни дружества и колективни инвестиционни схеми) в горните дружества са пренебрежимо малки – едва 0,2% от общите им активи, като са концентрирани основно в около 20 дружества.

„С тази си инициатива борсата държи да подчертае, че подкрепя изцяло добрия български бизнес, представен на БФБ-София, и концентрира своите усилия към връщането на доверието на инвеститорите в капиталовия пазар като цяло“, уточняват от БФБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:55 | 16.08.22 г.
fallback