fallback

„Зелената“ енергия не била решаваща за вдигане на цената на тока от юли

Разходите за тока от ВЕИ са едва 0,02% от крайната му цена, обясниха производители

16:08 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Разходите за електроенергия у нас, получена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), към момента представляват само около 0,02% от крайната цена на тока, каза за Investor.bg Велизар Киряков, председател на Асоциацията за производителите на екологична енергия.

Във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов заяви, че ако има поскъпване на тока от 1 юли, то ще е заради внасянето на „зелената енергия“ като задължителна част в сметките за ток, както се изисква в европейските директиви.

По думите на Киряков трите електроразпределителни предприятия (ЕРП-та) не би трябвало - при сегашното ниво на инсталации за производство на ток от ВЕИ в страната, да имат проблеми с инвестициите за присъединяването към електроразпределителната мрежа, нито имат основание да искат вдигане цената на тока заради т.нар. „зелена” енергия.

За да достигне България изискването за получаване до 2020 г. на поне 16% от потребяваната електроенергия от ВЕИ, през следващите 10 години в страната трябва да са изградени ветрови инсталации с обща инсталирана мощност от около 1500 мегавата, става ясно от изчисления, направени от датската фирма Vestsas. Фирмата е един от най-големите производители в света на ветрови турбини, изгражда и вятърни паркове.

Досега изградените вятърни паркове у нас са с обща мощност 159 мегавата, като в момента са в процес на изграждане ветрови мощности от общо 340 мегавата. Според представителите на Vestsas - чийто турбини се използват и при най-големия досега вятърен парк „Свети Никола” с мощност от 156 мегавата (който би трябвало да е готов тази година), страната ни има потенциал да изпълни, дори да надхвърли поетите ангажименти за обема на потребявания ток от ВЕИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:55 | 12.09.22 г.
fallback