fallback

Вятърът още не духа в правилната посока за производителите на ток от ВЕИ

Производители на екоенергия и ЕРП-та не успяват да се разберат за включване на тока от ВЕИ в електроразпределителната мрежа

10:03 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

От началото на годината електроразпределителните дружества (ЕРП-та) не одобряват заявките на производителите на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за включване към електроразпределителната мрежа. Това съобщиха от Асоциацията на производителите на екологична енергия по време на Международен конгрес за енергийна ефективност и ВЕИ.

По думите на председателя на асоциацията в отговор на заявките ЕРП-тата само изпращат писма, в които се казва, че ще бъде изчакано становището на Националната електрическа компания (НЕК). По този начин, според асоциацията, ЕРП-тата нарушават съществуващото законодателство.

От ръководството на Е.ОН България опонираха, че през миналата година са присъединили към електроразпределителната мрежа вятърни инсталации с обща инсталирана мощност 55 мегавата, а за тази година договорите за свързване са общо за 100 мегавата инсталирана мощност.

От електроразпределителното дружество заявиха, че са затруднени от факта, че производителите на ток от ВЕИ не дават точни срокове кога ще бъдат построени съответните инсталации. В района на Е.ОН заявените намерения за строеж на инсталации за производство на ток на ВЕИ са общо за 1600 мегавата, но от дружеството смятат, че едва около една трета от тях ще бъдат реализирани в действителност.

Представител на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) коментира, че действително в комисията има много оплаквания от производители на ток от ВЕИ. Той добави, че заявките за разширяване на мрежата от страна на ЕРП-тата и НЕК би трябвало да са съгласувани, а не да се разглеждат поотделно за даден проект, което от своя страна затруднява работата на комисията.

По закон разходите за присъединяване до т.нар. точка на свързване към електроразпределителната или електропреносната мрежа се поемат от производителя на ток от ВЕИ. ЕРП-тата и НЕК имат задължението да разширят мрежата, ако е необходимо, включително с построяване на подстанции. Те са длъжни също така, ако е необходимо, да строят и допълнителни мощности, работещи с вода или въглища, тъй като производството на енергия от ВЕИ не е постоянно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
fallback