fallback

Поскъпването на тока – заради начисляването на зелена енергия в сметките

От ЧЕЗ са завели дело във Върховния административен съд срещу решението за отмяна на тримесечното отчитане на тока

12:17 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Няма да позволим увеличение на цената на тока с толкова, колкото искат електроразпределителните дружества, но ако токът поскъпне от 1 юли, това ще бъде от внасянето на зелената енергия като задължителна част в сметките за ток, както се изисква в европейските директиви“, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов, съобщи Dnes.bg.

Той обяви още, че електроразпределителното дружество ЧЕЗ е завело дело във Върховния административен съд срещу решението на ДКЕВР за отмяна на тримесечното отчитане на тока.

Според ЧЕЗ не комисията, а ръководството на дружеството следва да определя периода на отчитане, тъй като изискванията на Закона за енергетиката са дружествата да осъществяват дейността си по най-ефективен начин, уточни Шушулов.

От чешкото дружество считат, че по-ефективен е начинът с тримесечно отчитане, защото се извършва с по-малко разходи, добави той.

Шушулов съобщи, че по подадената от ЧЕЗ информация връщането към едномесечно отчитане ще струва на дружеството 18 млн. лева, което е една пета от приходите му и ако това бъде направено, ще трябва да се калкулират повече разходи за компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 13.09.22 г.
fallback