fallback

Преглед на печата за 7 април

08:03 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бразилците са се отказали от "Кремиковци"

в. Новинар

Бразилската компания CSN няма намерение да инвестира в металургичния комбинат „Кремиковци”. Това съобщи бразилското електронно издание „Металторг”, цитирайки финансовия директор на фирмата Отавио Ласано. Преди дни от енергийното министерство потвърдиха, че чуждият кандидат още има интерес към предприятието. Ако няма решение за инвеститор, „Булгаргаз” още днес ще прати писмо до „Кремиковци”, с което да уведоми комбината, че има срок от 168 часа, преди да му бъде спряно горивото, заяви за „Новинар” шефът на дружеството Димитър Гогов. За пореден път вчера металурзите протестираха пред сградата на Министерския съвет с искане да се намери вложител.

САЩ ни връщат в списъка на пиратите

в. Сега

България заедно с Румъния ще фигурира в "черния списък" за онлайн пиратството, който е част от годишния доклад за търговията на САЩ, предаде "Дойче веле". Докладът ще бъде публикуван в края на април. "Черният списък" включва държави, които не защитават достатъчно американската интелектуална собственост и подлежат на търговски санкции от страна на САЩ. България престоя дълги години в него, преди да го напусне, отбелязва "Дойче веле". Сега страната ни предизвикала тревога с намаляващото сътрудничество между службите за опазване на интелектуална собственост и частния сектор.

Две трети от пътищата ни плачат за ремонт

в. Новинар

Две трети от пътищата в страната са лошо поддържани и се нуждаят от ремонт, заявиха вчера представители на строителния бранш. Общо пътните трасета у нас са с дължина над 19 425 километра, което според изчисленията означава, че от ремонт се нуждаят 12 950 километра път. Истина е, че много пътища в България трябва да бъдат поправени, заяви пред „Новинар” председателят на Надзорния съвет на Националната агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ) Иван Атанасов. Той обаче отказа да назове точната дължина на пътищата, които се нуждаят от ремонт.

Агенцията за обществени поръчки обяви 15 конкурса за незаконни

в. Дневник

Агенцията за обществените поръчки е обявила 15 конкурса за незаконни след извършен предварителен контрол, показва справка в сайта на ведомството. Други 10 поръчки също могат да бъдат обявени за извън закона, в случай че възложителите не представят доказателства в полза на избраните от тях процедури. В повечето случаи възложителите са се договаряли без обявление с отделни компании, като по този начин са избягвали откритите конкурси по Закона за обществените поръчки. Сред нарушителите на закона са община Велинград, която е обявила поръчка за депониране на битови отпадъци, община Ардино - за изготвяне на работен проект за реконструкция на пътя Ардино - Дядовци, конкурс на Националната агенция "Пътна инфраструктура" за текущ ремонт на територията на областното пътно управление в Добрич и други. Под съмнение ведомството е поставило и поръчка на Държавен фонд "Земеделие". Институцията е избрала доставчик на софтуерни лицензи чрез покана единствено с мотива, че няма друг вносител на софтуерния продукт в страната.

Текстилът влиза в новия сезон със силен спад на поръчките

в. Дневник

Напрегнати преговори, несигурност, намалени поръчки, малко алтернативи. Така представители на текстилния сектор описват договарянето на новия сезон (есен - зима), което е най-активно през март. Част от представителите на бранша все още се въздържат от прогнози, други очакват намаление между 15 и 50% на производството за различните подсектори. "Очаквам спад в поръчките от 30 - 40% при производството на платове и около 15 - 25% при облеклата", коментира председателят на Българската асоциация по текстил и облекло Цонко Недялков. Според него в целият ЕС намалява търсенето, което неминуемо ще удари и българската индустрия.

Болници ще нагазват в хотелския бизнес

в. Дневник

Има голям интерес към недовършените сгради в двора на Александровската болница в София. "Само през последния месец три сериозни компании се обърнаха към нас с предложение за публично-частно партньорство", съобщи проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет. Той припомни, че сградите са строени за клиника по вътрешни болести и детска болница, но вече 25 години се рушат. Професорът смята, че едната може да се превърне в хотел, а другата да се довърши и да остане лечебно заведение. Идеята да се използва публично-частно партньорство, концесия или да се продават неизползвани сгради на болниците е на здравното министерство. Досега обаче не е осъществена нито една подобна инвестиция.

Виетнамците си отиват

в. Стандарт

Кризата подгони виетнамците. Азиатците, дошли да бачкат на строежите у нас, стягат багажа си. 27 души, наети в завода за производство на бои и лакове в Русе, летят на 14 април към дома. Те подписаха договори за 450 лв. заплата, а взимаха чисто 350 лв. Назначението им в "Оргахим" миналата година се наложи заради липсата на работна ръка в довършителните строително-ремонтни и монтажни дейности.

Кризата в този бранш обаче не позволява виетнамците да намерят извънредна работа през почивните дни, за да връзват получаваната си доскоро от извънреден труд заплата. Вече няма причина да стоим в България, призна 49-годишният Нтуиен Лонг от Ханой. Бояджията издържа три деца. Във Виетнам средната работна заплата в бранша е 250 лева, а тук след харчовете за храна и квартира му оставали по-малко пари на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 11.09.22 г.
fallback