fallback

Глоба от 150 хил. лв. ЕВН за злоупотреба с монопол*

Електроразпределителното дружество отказва да коригира монтиран електромер с механизъм за автоматична защита

10:30 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 150 хил. лв. на „ЕВН България Електроразпределение“ АД, гр. Пловдив, за извършено нарушение по чл. 18 от ЗЗК (отм.), състоящо се в трайно непредприемане на действия по възстановяване на прекъснато електрозахранване в период от 1 час след задействане на вътрешната защита на електромер, съобщиха от КЗК.

Комисията постанови прекратяване на нарушението.

Производството установи, че монтиран електромер на гражданин е с механизъм за автоматична защита, изразяваща се в прекъсване на електрозахранването за 1 час винаги, когато уредът регистрира натоварване над допустимия праг. Дружеството не е пожелало да коригира продължителността на прекъсването с аргумента, че това намалява живота на електромерите. Според КЗК по този начин ЕВН реализира икономии за сметка на качеството на предоставяната услуга и не отчита интересите на потребителите.

Наред с това комисията е установила, че съществува възможност за дистанционно възстановяване на електроподаването, което също не се предприема от дружеството.

КЗК счита, че липсата на електрозахранване в рамките на 1 час без законоустановена причина е неизпълнение на чл. 69 от Закона за енергетиката, съгласно който енергийните предприятия са длъжни да работят в интерес на обществото и потребителите.

Повод за производството е подаден сигнал от жители на квартал „Кенана“, гр. Хасково, за редица неправомерни действия от страна на ЕВН и неговите дъщерни дружества. След като проучи подробно всяко едно оплакване, комисията е установила, че не са извършени други нарушения от страна на ЕВН България.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание икономическото състояние на дружеството, тежестта и краткия срок на извършване на нарушението.

От дружеството обаче не смятат, че на територията на кв. „Изгрев” в Пловдив, откъдето е подадена жалбата, е извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Мотивите на комисията, обосноваващи твърдението, че дори и да е налице превишаване на допустимата мощност, продължителността на прекъснато електрозахранване не може да надвишава период от 1 час след задействане на вътрешната защита на електромер, са неоснователни, се казва в становище на ЕВН във връзка с наложената санкция.

От компанията считат също така, че наложената санкция е прекомерно завишена, и смятат да обжалват решението на КЗК пред Върховния административен съд.

От компанията припомнят, че през 2007 г. са реализирали проект за подмяна и ремонт на техническата инфраструктура в кв. „Изгрев” на стойност над 5 млн. лв. Той включва модернизация на мрежата, реконструкция на 17 трафопоста в квартала и подмяна на устройствата за отчитане на консумираната електроенергия с електромери, които позволяват дистанционно отчитане.

Преди реализирането на проекта в квартала е имало въведен режим на електрозахранването, а мерките на ЕВН са подобрили качеството на предоставяната услуга в квартала, се подчертава в становището.

След реализацията на проекта стойностите на подаваното напрежение в електроразпределителната мрежа в квартала са в нормални граници. Невъзможността за едновременно ползване на няколко електроуреда, посочена в сигнала до КЗК, е породена от многократно надвишените от клиента стойности на заявената и предоставената мощност, т.е. многократно надвишаване на максимално допустимия праг на защитния апарат (автоматичен прекъсвач), поясняват от компанията.

В случая е налице отчетено многократно сериозно превишаване от страна на клиента на предоставената от дружеството мощност – около 200%. Вследствие на това електромерът на клиента автоматично е изключвал поради значителното претоварване при консумацията на електроенергия.

До автоматично изключване на захранването се стига, за да бъде защитен не само монтирания електромер на конкретния клиент, но и за да се предпазят от късо съединение и други съоръжения по мрежата, както и за да се избегне рязко повишаване на напрежението във вътрешната инсталация на самия клиент, пише в становището на ЕВН.

 

*Информацията е допълнена в 11.50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:24 | 05.09.22 г.
fallback