fallback

Преглед на печата за 3 април

08:09 | 03.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Две години данъчни и прокурори закриляли 59 богати митничари в. Сега

Лошото наследство от работата на данъчен №1 Мария Мургина започна да излиза наяве. Вчера на заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията бяха разсекретени скандални резултати от проверките на 59 съмнително забогатели митничари. 2 години Мургина твърдеше, че при тях не са открити нарушения.

От данните обаче става ясно, че има случаи на открити злоупотреби, но няма нито един наказан или осъден митничар. Има и нарушители, предадени на прокуратурата, но след това проверките са протакани, спирани или изобщо не са стигали до съда. Дело от средата на 2006 г. срещу зам.-началник на митница за доказана измама за 60 млн. лв. е влязло в съда едва миналия месец.

“Петрол” търси партньор за 400 млн. в. Стандарт

"Петрол Холдинг" търси руски партньор за реализацията на грандиозен проект на стойност 400 млн. евро. Това стана ясно по време на провелия се вчера в Москва Първи българо-руски инвестиционен форум, чийто официален медиен партньор е "Стандарт". Нефтената ни компания търси съдружници за изграждането на мултифункционален комплекс, съобщи в презентацията си Никола Кръстев от "Петрол Холдинг". Проектът включва стадион с 30 хил. места, спортна зала за 3500 души, шопинг център, 3 жилищни кули с 1000 луксозни апартамента, 5-звезден хотел, конферентни зали, две офис кули, паркинг за 2500 автомобила, паркове и градинки. Комплексът ще е разположен на 140 хил. кв. метра с 600 хил. квадрата разгъната площ. Очаква се реализацията му да излезе между 400 и 600 млн. евро.

Кабинетът отложи сделката с Ирена Кръстева в. Дневник

Правителството отложи решението за имотите на Националната агенция по приходите (НАП), съобщи в четвъртък транспортният министър Петър Мутафчиев. Финансовият министър Пламен Орешарски предлагаше контролираното от Ирена Кръстева дружество ИПК "Родина" да получи четири имота на НАП в центъра на София. В замяна компанията трябва да изгради нова сграда на агенцията на бул. "Цариградско шосе". По неофициална информация министри от НДСВ са спрели сделката. Министърът на държавната администрация Николай Василев заяви преди три дни, че е против това да се прави без конкурс. Представителите на НДСВ в кабинета са поискали детайлни разчети каква полза ще има държавата от сделката, тъй като от представените данни не ставало ясно, обясниха осведомени. Вицепремиерът Емел Етем отказа всякакъв коментар след заседанието на правителството.

Станишев не мирясва за назначаването на евроексперти в. Сега

Само два дни след като получи категоричен отказ от шефа на ЕК Жозе Барозу да бъдат пратени евроексперти у нас, премиерът Сергей Станишев внесе доклад в правителството с предложение да се назначават кадри от ЕС на ключови позиции на централно и местно ниво.

Одобреният от Министерския съвет доклад на премиера предвижда "създаване на специални схеми за сътрудничество между българското правителство и държавите - членки на Европейския съюз", съобщи правителствената пресслужба. Според признанията на вицепремиера Ивайло Калфин става дума за съществуващи и досега схеми, а не за нови предложения.

Мобилни оператори обжалват евтините цени на разговорите в. Новинар

Двата най-големи мобилни оператора у нас - „Глобул” и „Мобилтел”, са подали жалби във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да бъдат намалени драстично цените на разговорите между мобилни телефони, както и тези от GSM към фиксирани телефони. Това съобщиха вчера от двата телекома.

Планът на КРС предвижда цената за свързване от мобилен телефон към фиксиран да намалее с 2 стотинки на минута от 1 април и да стане 23 стотинки. Пак с толкова трябва да поевтинеят и тарифите за разговори в мобилните мрежи. Според експерти от "Глобул" от промяната с намаляването на цените се облагодетелстват само фиксираните оператори като БТК. Причината е, че Комисията за регулиране на съобщенията не е поставила условие да поевтинеят разговорите от фиксиран телефон към мобилен, а само обратното.

Бивши работници на "Плама" осъдиха държавата в Страсбург в. Дневник

Бивши работници на фалиралата плевенска рафинерия "Нова Плама" са осъдили държавата в Страсбург заради забавените си заплати. Европейският съд по правата на човека е уважил всички 42 жалби, подадени в колективен иск , съобщи адвокатът на работниците Ивайло Ценкулов.

Нефтохимиците подадоха искове срещу държавата през 2002 г., за да получат възнагражденията си от бившата рафинерия, за които са осъдили фирмата и имат издадени изпълнителни листове още от 1999 година. Според внесените искове, държавата не е изпълнила задълженията си да осигури на работниците полагащите им се по Конституцията на Република България защита на правото на труд и правото на трудови възнаграждения.

Откраднаха Рибния буквар в. Стандарт

Мегаскандал разтресе възрожденски Котел. От местния историческия музей е изчезнал оригиналът на Рибния буквар, написан от котленеца д-р Петър Берон, научи "Стандарт". Вместо това бандити оставили менте. "Да, така е. Оригиналът на Рибния буквар бе подменен с копие", заяви вчера директорът на полицията в Сливен комисар Чавдар Божурски. Той допълни, че заради скандалния факт е образувано досъдебно производство за кражба и за унищожаване на паметник на културата. Извършени са и претърсвания в домове на частни лица, каза още Чавдар Божурски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 11.09.22 г.
fallback