fallback

Преглед на печата за 2 април

08:02 | 02.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

МВР си връща контрола в интернет в. Сега

Само три седмици след като бе ограничено тоталното следене в интернет, МВР е на път да си върне контрола върху мрежата. Въпреки драматичните им опити НДСВ и опозицията не успяха да спрат поредните промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които правят възможно безконтролното следене, и вчера те влязоха за обсъждане в пленарната зала.

Сагата започна в началото на март, когато бяха приети промени в ЗЕС, даващи право на МВР след разрешение от съда да събира данни от кореспонденцията ни, за да може по-лесно да разкрива тежки престъпления. След острите възражения на вътрешния министър Михаил Миков, че поправките пречат за разследване на голям брой престъпления, коалиционните партньори БСП и ДПС внесоха нови изменения, даващи право на МВР и ДАНС да събират данни и за по-леки престъпления. Текстовете бяха одобрени от водещата транспортна комисия преди две седмици, но вчера бяха отхвърлени от вътрешната, на чието заседание се разигра истинска драма.

БТК разпродава имоти в Бургас в. Стандарт

БТК ликвидира офисите си в Бургас и започва масови съкращения, алармираха вчера от кабинета на кмета на морския град Димитър Николов. Градоначалникът получил информацията за подготвяното закриване неофициално от служители на БТК. Според тях над 120 души ще бъдат съкратени в най-скоро време, а центровете на телекомуникационната компания ще бъдат окончателно закрити. От ръководството на монополиста вече са предупредили служителите си в морския град за подготвяната ликвидация на звеното. Кметът Николов изпрати вчера официално писмо до шефовете на БТК, в което ги моли да преразгледат решението си и да направят всичко възможно служителите да запазят работата си.

ГЕРБ иска разследване на Орешарски в. Новинар

Премиерът Сергей Станишев да разпореди проверка и прокуратурата да се самосезира по изнесените от бившия зам.-финансов министър и настоящ общински съветник Георги Кадиев от БСП данни за ощетяване на бюджета с 48 млн. лв. Това каза вчера председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му, ако информацията е вярна, финансовият министър Пламен Орешарски защитава „нечисти” интереси и трябва да бъде освободен от поста си.

Преди време Кадиев обвини тогавашния си началник, че прокарва през Министерския съвет поправки в Закона за корпоративното подоходно облагане за налозите върху хазарта, заради които бюджетът ще изгуби около 50 млн. лв. Поправката, която кабинетът одобри, променя начина, по който се изчислява налогът. Преди организаторите на хазартни игри плащаха 10 на сто върху всичките си приходи, а според новото предложение се предвижда налогът занапред да се плаща върху остатъка, след като бъдат изплатени всички награди, припомниха експерти.

Стотачка за паспорт, 40 за лична карта в. Стандарт

Първите ни лични карти и задгранични паспорти с новите биометрични данни ще бъдат издадени до края на годината. Засега новите документи ще са само с отпечатък от пръст, но не и от ириса на окото. Паспортите обаче ще бъдат с вграден специален чип, което оскъпява процедурата. Досега за лична карта българинът плащаше по 10 лева, а за задграничен паспорт - 30. За новите карти ще трябва да се бръкнем с 3-4 пъти повече и цената ще е между 30 и 40 лева. Задграничният паспорт също поскъпва тройно и за нов ще трябва да броим около сто лева. До месец ще е ясна окончателната цена. През август или септември ще са готови и машините, на които ще се изработват новите документи.

Металургията се сви с 30% за три месеца в. Дневник

Производството на черни и цветни метали в България е намаляло с около 20-30% от началото на годината в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) Политими Паунова. Причините за лошите резултати са две - липсата на поръчки заради световната икономическа криза и недостигът на газ от началото на година. "Промет стийл" и "Хелиос металург" в Пловдив са били напълно спрели по време на газовата война между Русия и Украйна, а ограничени доставки е имало за пернишкото "Стомана индъстри".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 12.09.22 г.
fallback