fallback

България продължава да помага финансово за развитието на съседните държави

От бенефициент България се превърна в донор, предоставящ помощ за развитие на държави, които не са членки на ЕС

16:37 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството ще одобри анекс към Споразумението между Министерството на икономиката и енергетиката и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за предоставянето на целева финансова помощ в подкрепа на Инвестиционната харта на страните от Югоизточна Европа. Това съобщи правителствената информационна служба.

Документът беше подписан в края на миналата година. Членството ни в Европейския съюз наложи промяна в политиката на страната ни към региона: от бенефициент България се превърна в донор, предоставящ помощ за развитие на държави, които не са членки на ЕС.

Предоставената от страната ни финансова помощ през 2008 е 50 000 евро. Средствата са от бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2008 г. С утвърждаването на анекса ще започне изпълнението на споразумението, чрез което ще се усъвършенства провежданата политика за подобряване на бизнес средата и ще се даде възможност за подкрепа на частния сектор чрез установяване на връзки между български фирми и потенциални инвеститори с интерес към Югоизточна Европа.

В документа се посочва, че помощта ще бъде предоставена най-късно до 30 септември тази година.

Инвестиционната харта на ОИСР е насочена към подобряване на инвестиционния климат и увеличаване на инвестициите в страните от региона. В нея членуват Албания, Босна и Херцеговина, България, Република Македония, Молдова, Румъния, Хърватска, Сърбия, Черна гора. Съпредседатели на хартата са Австрия, ОИСР и регионален съпредседател - държава-членка.

В продължение на две години от 2004 г. България беше съпредседател на инициативата.

Донори на Инвестиционната харта са Европейската комисия, ЦЕИ, Италия, Австрия, Швейцария, Норвегия, САЩ, Белгия, Ирландия, Франция, Германия, Великобритания, Япония, Чехия, Унгария и Словения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 29.08.22 г.
fallback