fallback

Затварят за втори път нелегален цех за разфасоване на месо в София

За близо 330 кг месо не са представени документи за произход и безопасност

13:55 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инспектори от дирекция „Столичен ветеринарно-санитарен контрол” на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) затвориха за втори път нелегален цех за разфасоване на птиче и телешко месо с неясен произход, съобщиха от службата. За случая е уведомена Икономическа полиция.

През декември 2008 г. след проверка в същия обект са унищожени в екарисаж над 500 кг птиче и телешко месо, месни заготовки и яйчни продукти и обектът е бил затворен.

При последната проверка ветеринарните инспектори са установили, че обектът е възобновил дейността си и в него продължава да се извършва разфасоване на месо при изключително ниска хигиена без необходимото технологично оборудване.

За близо 330 кг месо не са представени документи за произход и безопасност. Разфасовките са насочвани за реализация в заведения за бързо хранене в София, които също са били проверени. От търговските обекти са иззети и насочени за унищожаване пилешко и телешко месо и други продукти без документи за произход.

През миналата седмица ветеринарните инспектори са проверили 131 заведения за дюнери в столицата, като в три е установено наличие на суровини без етикети и придружаващи документи за произход и безопасност. В някои от обектите са констатирани пропуски по отношение на хигиенните изисквания и технологичното оборудване. Спазва се срокът за реализация на продуктите, указан от производителя.

При извършените проверки са изготвени констативни протоколи за установените несъответствия. Съставени са общо три предписания и 16 акта за административни нарушения. Приложени са 6 процедури за насочване унищожаването в междинно предприятие и една разпоредба за спиране на доставка и реализация на храни от животински произход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:22 | 08.09.22 г.
fallback