fallback

Цената на зърното може да остане ниска, дори при неголяма реколта

За март тази година бутилка олио на едро у нас струва 1,57 лв., докато през март 2008 г. цената й е била 2,65 лв.

16:39 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на хлебната пшеница и царевицата тази година у нас и в Европа може да остане около сегашното ниво (т.е. наполовина на годишна база) или малко по-висока, дори при по-ниска от миналогодишната реколта (която беше от най-добрите), прогнозираха днес от ръководството на Софийската стокова борса (ССБ). За България и Европа първите условни прогнози сочат спад спрямо миналата година на добивите с 15-20%, което всъщност е сравнително добра реколта.

Причините за задържането на цените на зърното може да се търсят както в останалите големи преходни запаси зърно, така и в намаленото търсене поради икономическата криза в световен мащаб.

В същото време, според първите прогнози, реколтата от зърно в Русия и Украйна - които са едни от най-големите производители и износители, през тази година се очаква да бъде рекордно висока за разлика от миналата година, когато беше умерена.

Показателен за посоченото е и фактът, че традиционното вдигане на цените на зърното в една или друга степен в периода март-май засега не се наблюдава – напротив, дори през последните седмици борсовите цени продължават да падат, макар и вече като че ли да достигнаха едно ниско равновесно положение.

Цените на маслодайния слънчоглед и суровото олио сега също са много по-ниски на годишна база (с повече от 50% спрямо март миналата година, когато беше пикът им за 2008 г.), но намалението на цената на едро на рафинираното олио е по-малко. Например за март тази година бутилка олио на едро у нас струва 1,57 лв., докато през март 2008 г. цената й е била 2,65 лв.

От основните борсови стоки металите също бележат драстичен спад от около 50% на цените си на годишна база. На Лондонската метална борса (LME) цената за март тази година на оловото е 1255 долара/т, на цинка – 1283 долара/т, на алуминия – 1379 долара/т. Цените за март 2008 г. на посочените метали бяха съответно 2872 долара/т, 2325 долара/т и 2941 долара/т. През месеца на ССБ беше реализирана сделка на едро за продажба на чисто олово на листи (палети по 1500 кг) при цена от 3059 лв./т, т.е. по цена съпоставима с европейската.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 16.08.22 г.
fallback