fallback

Преглед на печата за 31 март

08:00 | 31.03.09 г.

Специално писмо на Барозу до премиера Станишев: В ЕС вече има "умора от помагане" на България в. Дневник

Европейската комисия категорично отхвърли искането на премиера Сергей Станишев за вкарване на еврочиновници в българската администрация. В специално писмо до него, изпратено в понеделник, с което "Дневник" разполага, председателят на комисията Жозе Мануел Барозу посочва, че исканите "нови институционални механизми" са неподходящи за страна - членка на Европейския съюз. Според Барозу сред останалите страни в съюза вече се наблюдава "умора от помагане" (assistance fatigue) на България и правителството първо трябва да покаже "конкретни и видими резултати", за да мотивира партньорите си да изпращат в страната още експерти и средства.

Започва ревизия на проектите за ВиК сектора в. Дневник

След като замрази 190 ВиК проекта заради неизяснения статут на мрежите, Европейската комисия (ЕК) настоя и те да се преразгледат заради съмнения, че стойностите на някои от тях са твърде високи. Това съобщи за "Дневник" източник от екоминистерството. Брюксел е поискал да се въведе още една стъпка в процеса на оценяване на проектите, която да е съобразена с принципа за общо планиране и солидарност при отпускане на средствата. От дирекция "Регионално развитие" на Еврокомисията настояват Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да сравни одобрените за финансиране проекти, тъй като има висок риск от некоординирано строителство. Според експерти в министерството този процес може да отнеме до 2 месеца.

Данъчни погват 167 богаташи в София в. Стандарт

Данъчните проверяват 167 богаташи в София дали притежаваните от тях имоти и коли отговарят на официалните им доходи, научи "Стандарт". Ако те не могат да обяснят произхода на парите си, ще започнат пълни данъчни ревизии. Това е част от мерките за повишаване на приходите в хазната, които наскоро набеляза изпълнителният директор на Националната агенция за приходи Красимир Стефанов. В момента в цялата страна се селектират богаташи, които ще бъдат проверени. Но от Националната агенция за приходи отказаха коментар за броя им.

Продават фирми като пуканки в. Стандарт

"Продавам две разработени заведения с постоянна клиентела", "Продавам розоварна със собствени градини", "Продавам туристическа агенция със софтуер за резервации и редовни клиенти", "Продавам наложено месечно списание". Такива обяви пълнят електронните медии и сайтовете на консултантски фирми. "От началото на годината офертите на предприемачите, които продават бизнеса си при нас, са се увеличили 2-3 пъти", твърди Стоян Гичев, управител на кантората за посредническа дейност "КПД - Редор" в столицата. Консултантите в кантората прогнозирали в разгара на кризата до края на тази година половината от малките и средни предприятия да сменят собствениците си.

Фуат Гювен влиза в газовия бизнес в. Сега

"Свиленград-газ", дружество, в което мажоритарен собственик е известният бизнесмен от Турция Фуат Гювен, иска 35-годишна лицензия за разпределение на природен газ за района на Свиленград. Това личи от сайта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която днес ще гледа искането. Фирмата е регистрирана още през 2007 г. след решение на местния общински съвет, като първоначално 30% от нея притежава "Енемона", а останалите акции са на общината. Впоследствие обаче чрез апортиране на имоти и препродаване на акции бизнесменът Фуат Хюсниев Османов, известен повече като Фуат Гювен, се сдобива с 60% от акциите.

НАП платила милиони за консултации и обучения в. Сега

Голяма част от заема от 34 млн. долара на Световната банка (СБ) за реформиране на данъчната администрация в България е харчен лошо и има разходи, които могат да бъдат определени като хвърлени на вятъра. Това разкри пред "Сега" депутатът от СДС Ясен Попвасилев. При това 8 г. след като България взе парите, най-важното оръжие на НАП - единната й информационна система, остава незавършена. Много от сумите са харчени за консултантски договори. Забележителен е например договорът с британската "Адам Смит интернешънъл", получила през 2005 г. поръчка за цели 1.682 млн. долара, с които да провежда кампании за образоване на публиката по реформите в данъчната администрация.

Бразилците искат само части от „Кремиковци” в. Новинар

Бразилската компания CSN иска да ползва коксохимическия завод на „Кремиковци”, съобщиха вчера от предприятието. Фирмата се интересува от възможността да подпише договор за преработка на въглища, като тя сама ще плаща преработката на суровините. Все пак продължават и разговорите с бразилското предприятие за временно стопанисване на комбината. Металурзите заплашиха, че от утре подновяват протестите в столицата, тъй като бъдещето на „Кремиковци” е все още неясно.

Ирена Кръстева взе от Гергов тв честотата на Манджуков в. Дневник

Управляваната от Ирена Кръстева телевизия ТВ7 вече се излъчва ефирно в София. Това стана по-малко от половин година след като собствеността в ТВ7 беше сменена с посредничеството на бившата шефка на тотото. Досега на софийската честота вървеше Би Би Ти, която още се води собственост на Петър Манджуков. Промяната е уредена с договор между ТВ7 и собственика на честотата - "ЛГ Консулт".

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е уведомена още в края на миналата седмица, съобщиха оттам в понеделник. Според уведомлението от "ЛГ Консулт" промяната влиза в сила на 26 март. Фирмата, която държи лиценза за честота, е собственост на ЗОПАЛ С.А. - Люксембург, а един от управителите й е Огнян Димов - генералният директор на ТВ2. Официален консултант на собствениците на ТВ2 в България - СМЕ, е Красимир Гергов. Той е консултант и на Би Би Ти, за която в момента се водят преговори за продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:17 | 11.09.22 г.
fallback