fallback

ИХ България е въвел антикризисни мерки в дъщерни дружества

Администрацията на дъщерното Булярд е преминала на намалено работно време

18:19 | 30.03.09 г.

Ръководството на Индустриален холдинг България АД е изготвило кризисен план за действие при намаляване на поръчките за производство през 2009 г. в някои от дъщерните дружества в секторите металорежещи машини и мебелно производство, се казва в доклада за дейността публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

В машиностроителните предприятия с изключение на Елпром ЗЕМ броят на персонала e намален. Планът включва възможност за допълнително намаляване на заетите с до 15% до май 2009 г. в случай на запазване на тенденцията към намаляване на поръчките.

При останалите дружества на този етап няма индикации за спад в производството и услугите, се казва в доклада.

Булярд корабостроителна индустрия и Елпром ЗЕМ имат сключени договори за поръчки, които се изпълняват в момента и имат по-дълъг срок на изпълнение. Въпреки това в Булярд корабостроителна индустрия има оптимизация на персонала и преминаване на намалено работно време за административния персонал, като 330 човека са на 7-часов работен ден за срок от 3 месеца. При КРЗ Порт Бургас от холдинга не очакват съществено намаление на товарите въпреки намаление на товарите в световен мащаб, тъй като дружеството има относително малък дял от пристанищните услуги в региона.

При запазване на кризисната ситуация на фондовата борса и невъзможност за бързо възстановяване на цените на акциите в следващите 3 години обявената конверсионна цена от 8,33 лева за конвертиране на облигациите, които ИХБ АД емитира през 2008 г. и които са с падеж 29.10.2011 г., може да се окаже твърде висока, смятат от ръководството на холдинга.

През 2009 г. се очаква завършването на двата 9 800-тонни кораба 288 и 289 и на 21 000-тонния кораб 458. Мениджмънтът на ИХБ Шипинг Ко ЕАД, което ще менажира корабите, се надява на успешно справяне с пазарната ситуация по отношение на чартирането им.

Разширението на пристанището ни КРЗ Порт Бургас е другият основният проект, по който се работи. След реализацията му ще се удвои капацитетът на пристанището и ще се създадат условия за обработка на нови видове товари. Част от административните процедури по проекта са приключени и се очаква разрешение от страна на Министерство на транспорта и Министерство на регионалното развитие и благоустройството за неговото стартиране.

За 2008 г. Индустриален холдинг България АД реализира одитирана неконсолидирана печалба от 8,39 млн. лв., което е с 125% повече от резултата за 2007 г. Основен принос имат ръстът на приходите от дивиденти до 6,3 млн. лв. и на приходите от лихви до 3,5 млн. лв.

Към 31 декември 2008 г. паричните средства на дружеството са за 40,3 млн. лв., а неконсолидираните активи за 137 млн. лв.

За последните 12 месеца пазарната капитализация на Индустриален холдинг България АД намалява с 84,16% до 56,1 млн. лв.

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 08.09.22 г.
fallback