fallback

Преглед на печата за 28 март

09:44 | 28.03.09 г.

Кухи имотни дружества са спестявали данъци

в. Сега

Кухите имотни дружества, които се търгуват на фондовата борса, постепенно ще бъдат изтласкани от пазара. Комисията за финансов надзор (КФН) е подготвила промени в закона за дружествата със специална инвестиционна цел, които ще бъдат представени на финансовото министерство за съгласуване. Идеята е да се пресече практиката подобни компании да се създават само за да не плащат данък печалба.

"Сега има дружества, които само на документи се занимават с имоти, а реално държат парите си по банкови сметки", заяви вчера зам.-председателят на КФН Димана Ранкова. Комисията предлага в закона да се запише, че поне 50% от активите на дружество със специална инвестиционна цел трябва да са в имоти. Когато законът бе създаден през 2003 г., такова задължение за тях просто е било изпуснато.

Цените на имотите в София и Истанбул се изравниха

в. Новинар

Жилищата под наем в София и Истанбул почти се изравниха. Това показват данни от проверка на цените на апартаментите в двете столици на агенция „Глобъл Пропърти Гид”. Според проучването жилище от 75 квадрата в Истанбул се дава под наем за сумата от 431 евро на месец.

В София апартамент със същата квадратура се наема обикновено срещу 400 евро месечно. Наемът на нови апартаменти в турския град обаче е по-изгоден, защото наемателят плаща за реално използвана площ, а у нас в цената се включват и общите части, обясниха експерти.

В София и Истанбул са се изравнили не само цените на наемите, но и на покупко-продажбите, става ясно от проучването. В момента имотите с площ от 75 квадрата в Истанбул се продават за около 80 000 евро. В София за същия апартамент бъдещите собственици трябва да броят 78 400 евро.

300 лв. минимална заплата иска КНСБ

в. Стандарт

300 лева минимална работна заплата и поне 360 лева горна граница за обезщетенията при безработица предлага КНСБ, обяви в Русе вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров.

Сред трите основни предложения са още държавата да влезе в ролята на кредитор. Тя трябва да сключи споразумение с банките да плаща лихвите по ипотечни заеми за собствено жилище на двама безработни в рамките на една година при замразяване на главницата.

КНСБ настоява тези предложение спешно да бъдат включени в пакета от антикризисни мерки, който бе обявен от премиера Сергей Станишев. Според синдиката трябва да бъдат гласувани максимално бързо и да влязат в сила още от първи април или най-късно от първи май.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 28.03.09 г.
fallback