fallback

Над 300 хил. л горива без платен акциз задържаха от началото на годината

Над 150 хил. л горива без акцизни документи са открити в пет бензиностанции през последните няколко дни

14:50 | 27.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

За периода 1 януари – 22 март митнически служители са задържали близо 327 хил. л горива без документи за платен акциз, както и около 4 хил. л наливни високоградусни алкохолни продукти, също без документи и в повечето случаи с неясен произход. Почти половин милион къса (около 24 хил. кутии) са задържаните цигари.

В рамките на проверките са открити и значителни количества недекларирани стоки – облекла, бебешки и козметични аксесоари, сувенири и др., съобщиха от Агенция „Митници“.

Заради нарушения върху правата на интелектуална собственост през първите три месеца на 2009 г. при проверки на митническите мобилни групи са задържани близо 23 хил. броя облекла, спални комплекти и обувки, носещи световноизвестни марки, както и парфюми и др.

От началото на годината митнически служители от Дирекция „Оперативен митнически и акцизен контрол”, към чийто състав се числят Митническите мобилни групи, са извършили общо 400 митнически проверки на територията на цялата страна.

Над 150 хил. л горива без акцизни документи са открити в пет бензиностанции в района на Харманли и Любимец през последните няколко дни при рутинни проверки на митнически служители.

Освен липсата на документи са констатирани и нередности при съхранението на горивото и свързването на цистерните и фискалните апарати. В един от случаите промишлен газьол за пътно-строителна техника е бил свързан с колонка за дизел.

При други два случая са разкрити общо пет незаконни резервоара - два наземни и три вкопани, намиращи се извън територията на бензиностанцията. Петте случая са предадени по компетентност на Териториално митническо управление Свиленград.

През миналата седмица в рамките на друга проверка е запечатана бензиностанция в Русенско. Тогава са открити над 16 хил. л гориво без платен акциз и със съмнително качество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:39 | 26.08.22 г.
fallback