fallback

Срокът за обявяване на общо събрание вече намалява от 45 на 30 дни

С обнародваните промените в ЗППЦК публичните дружества се задължават да публикуват поканите за общо събрание на уеб страниците си

14:17 | 27.03.09 г.

Срокът за обявяване на поканата за Общо събрание на публично дружество се намалява от 45 дни на 30 дни, съгласно промените в Закона за публично предлагане на ценни книжа, обнародвани днес в Държавен вестник.

Обявяването трябва да е пред търговския регистър, пред Комисията по финансов надзор и пред обществеността чрез специализираните приложения като например Бюлетин Investor.bg.

Има и промени в изискванията към поканата, като задължително в нея трябва да се опише броят на акциите с право на глас и правата им към датата на решението за свикване на Общо събрание на акционерите.

В поканата трябва да бъде упоменато и правото на акционерите да задават въпроси по време на общото събрание, правото им да гласуват чрез пълномощник или чрез кореспонденция или електронно.

В поканата трябва да бъде записана и интернет страницата, в която ще се публикуват поканата и материалите към нея.

Публичното дружество може да предвиди в устава си правото на глас да се упражнява преди датата на общото събрание чрез кореспонденция, включително електронна поща, куриер или "друг технически възможен носител".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 06.09.22 г.
fallback