fallback

ВАС потвърди решение на КЗК за глоба от 100 хил. лв. на НЗОК

Глобата е наложена за това, че касата едностранно и противозаконно удържа на аптеките по 8% от цената на лекарствата

12:38 | 26.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от май 2008 г., с което Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) се глобява със 100 хил. лева за нарушение на правилата за плащане на аптеките, които имат договори с касата, съобщиха от Българския фармацевтичен съюз.

След налагане на глобата от НЗОК са обжалвали решението на КЗК пред Върховния административен съд.

През ноември 2007 г. Българският фармацевтичен съюз сезира КЗК, че НЗОК нарушава Закона за защита на конкуренцията, като едностранно и противозаконно удържа на аптеките по 8% от цената на лекарствата. За същото нарушение КЗК е глобила вече един път НЗОК през 2005 г.

През май 2008 г. КЗК е наложила повторно глоба на НЗОК от 100 хил. лева за неспазване на нейното предходно решение и нарушаване на правата на аптеките по Закона за защита на конкуренцията. Причина за високата глоба е, че НЗОК въобще не е изпълнила нареждането на КЗК да не намалява дължимото на аптеките по закон възнаграждение за обслужването на здравноосигурените лица.

От Българския фармацевтичен съюз съобщават още, че ще обсъдят възможността за сезиране на ВАС относно разпоредби от нови подзаконови нормативни актове, които засягат правата на магистър-фармацевтите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
fallback