fallback

До края на 2011 г. ще приключи реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево”

В реконструкцията на „Капитан Андреево” ще бъдат вложени около 12 млн. евро

15:23 | 25.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

До края на 2009 г. ще приключи фазата на проектиране на реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево”, а същинската реконструкция ще започне през 2010 г., като завършването й е предвидено за края на 2011 г.

Това съобщиха от агенция „Митници“ след проведената днес работна среща по повод предстоящата реконструкция на пункта.

В реконструкцията на „Капитан Андреево” ще бъдат вложени около 12 млн. евро. С предвидените инвестиции ще бъде увеличена пропускателната възможност на пункта.

Важна причина за реконструиране на ГКПП „Капитан Андреево” е обновеният турски граничен пункт „Капъкуле”. Целта е съоръженията от българска и турска страна да си съответстват, за да може да се увеличи трафикът.

Дейностите включват строителни работи и доставка на ново оборудване за граничните служби, включително Агенция „Митници”.

Изпълнението на строителните дейности ще бъде поетапно и няма да се наложи затваряне на пункта. Ще бъдат изградени нови, съвременни навеси за митнически и граничен контрол, площадки за разполагане на скенери и мобилни рентгени, нови складови площи, медицински пункт, пожарна, транспортна връзка с магистрала „Марица” и друга прилежаща инфраструктура.

Ремонтът на ГКПП „Капитан Андреево” е предвиден в Компонент 1 на Втория проект за улесняване на търговията и транспорта (УТТЮЕ II). Общата стойност на проекта е 54,6 млн. евро, като 75% от финансирането идва чрез заем от Световната банка в размер на 41 млн, евро, а останалата част е съфинансиране от държавния бюджет.

В рамките на тези инвестиции са планирани цялостните реконструкции на ГКПП „Капитан Андреево” и „Калотина”, както и подобряване на митническите съоръжения на 18 по-малки гранични пункта по границите със Сърбия, Македония, Турция, по река Дунав и Черно море.

Проектът УТТЮЕ ІІ се изпълнява за срок от пет години и ще приключи през 2012 г.

Вторият проект за улесняване на търговията и транспорта е продължение на приключилия в края на 2005 г. първи проект за улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа, който беше част от регионална програма за осем страни със същото име (България, Румъния, Македония, Босна и Херцеговина, Хърватска, Албания, Молдова, Сърбия и Черна гора).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 10.09.22 г.
fallback