fallback

ВАС започна дело за спиране на замърсяването от птицекомбинат до Монтана

Заводът се намира на около 200 м от града, а нормативното отстояние до жилищните сгради е 3000 м

14:22 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Върховният административен съд в открито заседание днес даде ход на дело на Национално движение „Екогласност” срещу министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров за спиране на замърсяването на въздуха в град Монтана от птицекомбинат, разположен на около 200 м от населеното място, съобщиха от Екогласност.

В съда е било представено като доказателство полученото през септември 2008 г. в Екогласност писмо от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве-Монтана, със становище, че местоположението на птицекомбината с капацитет 720 хил. бройлера не отговаря на здравно-хигиенните изисквания.

От Министерството на здравеопазването са категорични, че нормативното отстояние до жилищните сгради е 3000 м, а птицекомбинатът е 19 пъти по-близо до първите къщи и поради това лесно се пренасят неприятни миризми.

Пълномощникът на МОСВ е представил в съда писмо, подписано от директора на РИОСВ-Монтана, в което са описани ежегодни за последните шест години констативни протоколи заедно с предписания по показател “неприятни миризми”. През 2005 г. и 2008 г. са изпращани писма на основание Закона за опазване на околната среда от директора на РИОСВ-Монтана до кмета на община Монтана “за даване на разпореждания относно окончателното решаване на проблема в съответствие с изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда”.

Съдът ще се произнесе в законовия едномесечен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 11.09.22 г.
fallback