fallback

Делът на вносната водка у нас е 10%, очаква се растеж

Тенденцията е консумацията на високоалкохолни напитки да пада, но да расте делът на чуждите марки

11:29 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Към края на 2008 г. делът на вносната водка в България от целия пазар на водка е малко над 10%, съобщи за Investor.bg Венцислав Рухчев, изпълнителен директор на Трансимпорт, която продава на българския пазар няколко чуждестранни марки високолкохолни напитки, пури и пурети.

Общият пазар на водка в страната е 2 млн. 9-литрови каси, каза Рухчев, като уточни, че 9-литровата каса е възприетата интернационална единица от индустрията, с която се измерват продажбите.

По думите му тенденцията е за намаляване на консумацията на високоалкохолни напитки, но едновременно с това вносният алкохол ще нараства със стабилни темпове и ще завзема пазарен дял от местните производители. „Разбира се, в зависимост от това, колко дълбока ще е кризата, тези темпове могат да се забавят, дори да отчетем нулев ръст“, каза още Венцислав Рухчев.

Що се отнася до общите продажби на уиски у нас през миналата година, те се равняват на 600 хил. 9-литрови каси.

По-сериозно влияние кризата се очаква да има на пазара на пурети, пури и тютюни за лули. За разлика от спиртните напитки, тук се предвижда по-сериозно свиване на продажбите, защото основното място за консумация на пурети е в хорека канала (хотели, ресторанти, кафетерии и клубове), а той ще бъде повлиян от неблагоприятните икономически условия.

Трансимпорт е компания на холдинговото дружество ВМ Финанс Груп, като за 2008 г. има приходи от продажби в размер на 24 млн. лв., или с 26% повече спрямо 2007. Печалбата на фирмата е 1 млн. лв. Компанията развива и верига магазини на дребно под марката Frames, които до момента са два при направени инвестиции за 200 хил. лв. - в София и Бургас. По думите на Рухчев до края на годината ще бъдат отворени още три магазина в големи градове на страната, като общата инвестиция в тях ще е над 400 хил. лв.

На въпрос дали се предвижда стъпване на марката в чужбина, от компанията отговориха, че в края на 2010 г. ще се отчете развитието на проекта и едва тогава ще се преценява дали да се правят инвестиции извън страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
fallback