fallback

Преглед на печата за 23 март

07:53 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Оръжие за петрол в. Стандарт

Сделка "оръжие срещу петрол" предлагат на военните ни заводи. Офертата за бартера е дадена на наши оръжейници от правителството на далекоизточна държава, която те засега отказват да назоват. Оборудването на армията им можело да бъде платено с гориво, въглища и други суровини или хранителни стоки. Това разказа за "Стандарт" съпредседателят на Сдружението на българската отбранителна промишленост чл.-кор. Стефан Воденичаров и шефът на "Черно море" - Варна, Петьо Милков. За да се осъществи сделката обаче е нужен договор на междуправителствено равнище, смятат оръжейниците. Ние не можем сами да реализираме стоките, получени от бартера, категорични са те. И дават за пример други страни, където управляващите договарят поръчки за военния си комплекс.

Пак опряхме до Русия за “Белене” в. Стандарт

България търси алтернативни варианти за финансиране на строителството на АЕЦ "Белене". Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред БНР. Той обясни, че първоначалната идея е била спечелилият вече конкурса за стратегически инвеститор - немският енергиен гигант RWE, да започне да налива пари в проекта веднага след учредяването на съвместното предприятие с Националната електрическа компания. Вероятно заради кризата обаче германците са изменили концепцията си. Позицията им вече е да се включат във финансирането едва след неговото структуриране, което е предвидено за началото на 2010 г. Така се оказва, че липсват пари за дейностите на площадката, предвидени за тази година. В тази връзка България вече търси алтернативни варианти за финансирането им, включително и от страна на Русия, заяви Петър Димитров.

Кризата спря строежи за 3 млрд. лв. в. Сега

Строителни обекти за 3 млрд. лв. в столицата вече са замразени заради кризата, а тя тепърва ще се развихря през лятото, алармира вчера пред "Сега" Иван Бойков, шеф на Камарата на строителите в България. "В София временно бе спряно строителството на офис сгради, молове и дори на жилищни сгради. Има и много обекти с разрешително за строеж и с осигурено финансиране, но инвеститорите им не смеят да ги стартират", добави той.

Ситуацията по морето е драматична по думите на Бойков. Там била замразена работата по редица хотели и вилни селища и като цяло спадът в строителството бил 30%. "Най-лошото от кризата тепърва предстои и тя ще се усети у нас ярко през лятото. Дотогава тотално ще секнат поръчките ни за работа. Ситуацията обаче нямаше да е такава, ако правителството бе разблокирало ИСПА", заяви той.

100 млн. лв. по-малко вноски в здравната каса само за 2 месеца в. Сега

Финансовата криза и увеличението на здравната вноска вече се отразяват негативно на приходите на здравната каса. Само за първите два месеца на годината в НЗОК ще влязат със 100 млн. лв. по-малко приходи от осигуровки от очакваното. За януари и февруари приходите от вноски на работещи и самоосигуряващи са по около 100 млн. лв. месечно, съобщиха за "Сега" от НЗОК. Очаква се скоро и държавата да преведе още общо 100 млн. лв. за двата месеца за хората, чиито вноски се покриват от бюджета - деца, пенсионери, студенти, войници. Тоест - за първите два месеца приходите са около 300 млн. лв. Според закона за бюджета на касата обаче очакваните постъпления на месец са около 200 млн. лв., което означава, че в касата ще влязат 25% по-малко пари от планираното.

От НЗОК засега не са притеснени от по-ниската събираемост. Оттам обясниха, че традиционно януари и февруари са по-слаби месеци. "Вноската се увеличи от 6 на 8% и хората още се ослушват. През март и април приходите би трябвало да се засилят", смятат от касата.

Собствениците на заведения в София атакуват общинска наредба в. Дневник

Собственици на заведения в София се обявиха срещу новата наредба на общината за обществения ред и заявиха, че ще е я обжалват в съда, което може да спре прилагането й за неопределен период от време. Документът ограничава работното време на търговските обекти в жилищни сгради до 22 часа. В същия час ще трябва да затварят и шумните заведения, които се намират на разстояние до 30 метра от блокове и кооперации. Според собствениците на дискотеки, барове и ресторанти обаче това ще доведе до спад на приходите им, както и до съкращения на служители. При нарушаване на правилата търговците са заплашени от глоба между 2 хил. и 10 хил. лв., а при повторно нарушение санкцията може да достигне 50 хил. лв.

Таксите за паяка и скобите в София се оказаха незаконни в. Сега

Година след като съдът отмени цялата "Синя зона" в София, незаконни се оказаха и събираните от "Паркинги и гаражи" такси за заскобяването на автомобилите и вдигането с паяк. Цените, плащани от шофьорите за двете санкции, не са одобрени от Столичния общински съвет и от 4 г. се събират в разрез с правилата, показа проверка на "Сега". Проблемът е възникнал с новата наредба за организация на движението в столицата от 2005 г. Според документа сумите трябва да се определят ежегодно с решение на СОС. В същото време тарифите, по които работи "Паркинги и гаражи", са приемани през 1999 г. и не са минавали през общинския съвет. От 1999 г. "Паркинги и гаражи" събира по 29 лв. на кола за принудителното преместване и по 9.90 лв. за скоба.

И от общината, и от "Паркинги и гаражи" признаха пред "Сега", че сумите наистина не са потвърдени, но според тях в това нямало проблем.

Golden Tulip навлиза на българския голф пазар в. Дневник

Швейцарско-българската компания Royal Bulgarian е подписала споразумение с холандския хотелен оператор Golden Tulip Hospitality Group за отстъпване на управленските функции върху новопостроен комплекс край Балчик, съобщи специализираният интернет портал Hotelsmag. Курортът Royal Tulip Golf, Spa & Wellness Resort ще бъде част от комплекса LightHouse Golf Resort, център на голф туризма в Североизточна България.

Курортният комплекс, който трябва да бъде завършен през април, се очаква да се превърне в първата стъпка на холандската компания на българския голф пазар. Операторите от Golden Tulip търсят постоянно разрастване на групата си въпреки свиването на търсенето на туристически услуги по света. Преди месец дружеството, управляващо и четиризвезден хотел във Варна, навлезе и на значително по-големия руски хотелен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 10.09.22 г.
fallback