fallback

Ще проверяват как върви разширението на софийското метро

В отсечката „бул. „Патриарх Евтимий“ – НДК – бул. „Черни връх“ ще се изградят тунели с дължина 2,6 км и три метростанции

10:28 | 21.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

В понеделник от 12.30 часа министърът на транспорта Петър Мутафчиев и кметът на Столична община Бойко Борисов ще проверят на място ефективния старт на изграждането на отсечката бул. "Патриарх Евтимий" – НДК – бул. „Черни връх" от проекта за разширение на софийското метро.

Проверката ще бъде извършена на строителната площадка на обекта до х-л “Хемус”, кръстовището на бул. „Черни връх” и бул. „Арсеналски”, където започва изграждането на стартовата шахта, от която ще се строи метротунелът, съобщават от транспортното министерство.

В отсечката „бул. „Патриарх Евтимий“ – НДК – бул. „Черни връх“ ще се изградят тунели с дължина 2,6 км и три метростанции.

Избраният изпълнител Обединение „Метро Трейс“ е сключил договор на стойност 141,96 млн. лв. с „Метрополитен” ЕАД за изграждането на участъка и трябва да завърши обекта до края на 2012 г.

Проектът за изграждане на разширението на софийското метро по трасето: „Пътен възел Надежда – Централна ж.п. гара – пл. „Св. Неделя” – НДК – бул. „Черни връх” е предвиден за финансиране от ОП „Транспорт” с индикативен бюджет от 185,19 млн. евро. Безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие е на стойност 157,41 млн. евро.

На 6 ноември 2008 г. Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт" 2007 – 2013 г. одобри формуляра за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на „Метрополитен“ ЕАД за проекта за разширение на софийското метро. Апликационната форма е процедирана към ЕК за одобрение. Съгласно европейските изисквания големите инвестиционни проекти в транспортния сектор на стойност над 50 млн. евро, които кандидатстват за финансиране от европейските фондове, подлежат на оценка и одобрение от Европейската комисия.  

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:56 | 31.08.22 г.
fallback