fallback

Акция на седмицата – Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ

Компанията смени обслужващото дружество, което е собственост на основателя на фонда - Елана Холдинг АД

09:09 | 21.03.09 г.

Събитията през седмицата около акционерното дружеството със специална инвестиционна цел Елана фонд за земеделска земя (Елана ФЗЗ) станаха повод екипът на Investor.bg да избере книжата на компанията за победител в тазседмичното издание „Акция на седмицата“.

В сряда Елана ФЗЗ съобщи, че договорът на фонда с Елана Пропърти Мениджмънт АД за извършване на дейност от последното като обслужващо дружество, е нищожен, тъй като през 2005 година е бил сключен без необходимото по закон решение на Общото събрание на акционерите на фонда.

Договорът е трябвало да мине през одобрение на Общо събрание на акционерите (ОСА), тъй като предполага конфликт на интереси поради това, че в Съвета на директорите на Елана ФЗЗ АДСИЦ и в управлението на обслужващото дружество участват едни и същи лица.

В резултат на това Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ обяви, че иска от Елана Пропърти Менидмънт АД да върне всички получени възнаграждения от 2005 г. насам, както и да предаде всички документи и вещи, принадлежащи на Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ.

Основни акционери в Елана фонд за земеделска земя QVT Fund с 49,5%, Алианц България с 16,5% и Кредит Суиз с 8,4%.

За миналата година дружеството обяви загуба от 1,8 млн. лв. при печалба от 47,5 млн. лв. година по-рано. Постигнатата печалба през 2007 година бе в резултат на извършени преоценки на притежаваните от фонда земи.

През 2008 година са генерирани 14,6 млн. лв. приходи от продажби на инвестиционни имоти и 3,2 млн. лв. приходи от аренда и наем на същите имоти.

Активите на Елана ФЗЗ АДСИЦ към края на декември възлизат на 149 млн. лв., 128,2 млн. лв. от които са финансирани със собствени средства.

Към края на миналата година дружеството притежава 293 200 декара земеделски земи.

През последните пет търговски сесии акциите на фонда паднаха с 2,3% до 0,65 лева. През последните 12 месеца те изгубиха 72 на сто от стойността си.  

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 31.08.22 г.
fallback