fallback

Moody's остави рейтинга на страната ни сред подходящите за инвестиране*

България и Румъния запазват оценките на държавния си дълг с едно ниво над нискокачествените облигации

16:05 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service остави кредитните рейтинги на държавните дългове на България и Румъния без промяна. Така правителствените облигации на двете страни все още се приемат като подходящо място за инвестиране, макар рисковата им оценка да остава с едва едно ниво над считаните за нискокачествени книжа (junk bonds).

Така оценката на дългосрочния дълг на България и Румъния остава Ваа3, а перспективата се запазва стабилна.

Потвърждаването на кредитните рейтинги идва едва седмица, след като агенцията разпространи доклад, според който България и Румъния са сред страните от Централна и Източна Европа, които са изложени на риск от понижаване на рейтинга, пише вестник Wall Street Journal.

През последните месеци инвеститорите избягват активите в развиващите се европейски страни, позовавайки се на големите дефицити по текущите сметки и нуждата за рефинансиране на големи количества краткосрочни задължения в условията на глобална икономическа криза.

По оценки на Moody's икономиката на България ще изпита „трудни“ времена през 2009 г. заради забавянето на износа за Западна и Централна Европа и намалелите потоци от външно финансиране. Макар обаче страната ни да се изправи пред трудности, тя е „добре позиционирана да се справи“ с положението заради „многото години на стриктна фискална политика и ниска задлъжнялост“.

За Румъния обаче анализаторите са категорични, че се очаква рецесия, пише още вестникът.

От Moody's очакват, че през 2009 г. притокът на преки чуждестранни инвестиции и капитали към българския банков сектор ще намалее поради икономическата и финансова криза в Западна Европа. „Намаляването на чуждото финансиране вероятно ще доведе до намаляване на дефицита по текущата сметка, което означава намаляване на производството и слаб ръст на бюджетните приходи“, отбелязват от агенцията. От Moody's обаче смятат, че ниски заплати и гъвкав пазар на труда ще улеснят корекцията и ще позволят на България да се възроди, когато регионалната икономика се подобри.

Според експертите разходите, свързани с обслужването на държавния дълг през 2009-10 г., са ниски, а фискалният резерв осигурява опора, ако правителството не е в състояние да изпълни ангажимента си за бюджетен излишък тази година.

Рейтингът на Moody's отчита перспективата за извънредна финансова помощ от МВФ, ЕС и свързани европейски институции, ако платежният баланс се влоши значително. „Въпреки че това не е основният сценарий на Moody's, рейтингът Baa3 предполага, че на България ще бъде предоставено официално финансиране за намаляване на натиска върху платежния баланс, ако ситуацията го изисква“. Ниското равнище на дълга означава, че правителството може да си позволи да вземе заеми, за да подпомогне частния сектор и паричния съвет, без да заплашва кредитоспособността на правителството. При такъв сценарий съотношението дълг/БВП би могло да се повиши значително и все пак да остане под средното за ЕС.

*Информацията е допълнена към 16.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
fallback