fallback

Пътната агенция нямала неизплатени задължения към Автомагистрали Черно море

Сумата, която фирмата твърди, че трябва да получи, е за извършени дейности по Оперативна програма „Регионално развитие“

15:49 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Национална агенция „Пътна инфраструктура“ е изплатила 100% от задълженията си към „Автомагистрали Черно море” АД – Шумен, заявиха от агенцията във връзка с телевизионен репортаж и публикации в медиите за неразплатени задължения на НАПИ към компанията.

Плащанията, направени от НАПИ към „Автомагистрали Черно море” АД – Шумен за извършени дейности по текущ ремонт и поддържане за 2008 г., са в размер на 888 хил. лв., се казва в съобщението. За дейности по основен ремонт, извършени от фирмата, тя е получила от НАПИ средства в размер на 2,092 млн. лв., а за извършени дейности в направлението строителство НАПИ е изплатила задълженията си към фирмата, възлизащи на 8,786 млн. лв.

Към днешна дата не са извършени плащания в размер на 40 хил. лв. към фирмата, тъй като агенцията е получила известие от съдия-изпълнител за наложен запор върху длъжника „Автомагистрали Черно море” АД, на основанието на което агенцията няма право да извършва плащания към фирмата.

Сумата, за която фирмата твърди, че трябва да получи за ремонт на третокласен път в община Каолиново, е сума за извършени дейности по Оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР), подчертават от агенцията. Още през октомври агенцията публично е оповестила, че договорите по ОПРР не пораждат правно действие поради факта, че документацията по програмата не е била утвърдена от управляващия й орган (Министерство на регионалното развитие и благоустройството), в т.ч. не е било утвърдено финансирането на обектите по ОПРР, се припомня в съобщението на ведомството.

Всички фирми са били писмено уведомени, че предвид тези факти сключените договори вече не обвързват страните, твърдят от НАПИ.

НАПИ не е оторизирала свой представител да участва в комисията, даваща разрешение за почване на строителството, и предприемането на дейности по обекта в община Каолиново е решение на ръководството на „Автомагистрали Черно Море” АД, се казва още в позицията на агенцията.

Към момента фирмата има действащ договор с НАПИ за поддържане на АМ „Хемус”. По него плащанията се извършват с бюджетни средства след утвърждаване на сертификати за извършени дейности. Към настоящия момент и по този договор агенцията няма неразплатени задължения, подчертават от НАПИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:17 | 11.09.22 г.
fallback