fallback

Орешарски: Световната криза ни се отразява по песимистичния сценарий

Финансовият министър е определил като "малък светъл лъч" факта, че намалението на вноса става по-бързо от износа

18:18 | 18.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Отражението на световната икономическа криза от началото на годината за България се развива по по-песимистичния сценарий, спрямо прогнозите в края на миналата година. Това е коментирал министърът на финансите Пламен Орешарски пред журналисти във Велико Търново, цитиран от БТА.

По думите му икономическото развитие в България до голяма степен е отражение на значително по-лошото развитие на „старите" страни в ЕС, където продължава процесът на влошаване на ключови макроикономически показатели.

В края на януари Пламен Орешарски посочи, че песимистичната прогноза на финансовото министерство за икономически растеж на страната през 2009 г. е около 2,1 на сто.

Лошата новина за България е, че по данни за януари темповете на износа са намалели с 27 на сто, а на вноса - с 33 на сто, което става значително по-бързо от очакваното, е коментирал още Орешарски.

Той е определил като „малък светъл лъч" в този процес факта, че намалението на вноса става по-бързо от износа, а това се отразява положително на дефицита по текущата сметка.

Финансовият министър е нарекъл намалението на вноса „лоша новина", защото е индикатор за спад на стопанската активност, а това ще се отрази върху ръста на безработицата и върху приходите в бюджета, на което по думите му ще станем свидетели през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 30.08.22 г.
fallback