fallback

Повишените осигуровки вдигат разходите на бизнеса с 5 мрлд. лв. за 10 г.

Изчислението е на Института за пазарна икономика, оттам предлагат намаляване на осигурителните прагове

16:36 | 18.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Вдигането от тази година на минималните осигурителни прагове за различните професии със средно 26% ще доведе до допълнителни разходи за бизнеса в размер на над 5 млрд. лв. за следващите 10 години. Това се казва в представен днес анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ). 

От института са изчислили, че допълнителните разходи за гражданите за този период ще са над 400 млн. лв., а печалбата за държавата ще е около 1,4 млрд. лв.

Според изпълнителния директор на института Светла Костадинова, която представи доклада, преките и косвените разходи за бизнеса заради вдигнатите осигуровки само за тази година се увеличават с около 500 млн. лв.

Анализът, по думите на Костадинова, е направен, като е ползван т.нар. метод на „оценка на въздействието”, при който се има предвид въздействието от въвеждането на дадени нормативни промени от гледна точка на държавата, бизнеса и гражданите. При анализа е ползвано и направено по поръчка на ИПИ проучване по въпроса между ръководителите на 160 фирми в страната.

При изготвянето на анализа обаче не е правено проучване за становището по въпроса на гражданите и администрацията, въпреки че използваният метод го изисква. На въпрос на Investor.bg защо е така, Костадинова отговори, че „тяхното мнение се знае и не е необходимо да се питат”.

Помолени да коментират как на практика са изчислени посочените суми, от института отговориха, че това е направено на базата на определени допускания, които не са сигурни. И всъщност след години е възможно осигуровките като абсолютна стойност да са по-високи, но като процент от приходите и печалбите на фирмите да са по-ниски от сегашните.

Що се отнася за „загубите” на гражданите, те всъщност се изчисляват на основата на допускането, че определен брой заети ще бъдат съкратени от работа. А под „печалба” за държавата в случая се имат предвид постъпленията от осигуровки.

На основата на допусканията в анализа на Института за пазарна икономика, се прави изводът, че минималните осигурителни прагове би трябвало да се намалят или да отпаднат. На въпрос на Investor.bg в другите страни от ЕС има ли осигурителни прагове и минимални работни заплати, от ИПИ отговориха, че има, макар и с известни нюанси в някои страни.

Икономистите от ИПИ изказаха и виждането си, че би трябвало в универсалните пенсионни фондове да постъпват 10%, вместо сегашните 5%, от пенсионните осигурителни вноски на заетите, като постепенно делът от пенсионните осигуровки, отиващи в пенсионните фондове, надвиши този, внасян в Националния осигурителен институт (НОИ). От ИПИ не можаха да отговорят на журналистически въпрос в тази връзка дали по този начин ще може да се запази стабилността на пенсионната система на страната, или тя ще бъде разклатена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 18.03.09 г.
fallback