fallback

Софийска вода влага 5 млн. лв. в производство на биогаз от отпадни води

Ще бъдат изградени три когенератора, които ще произвеждат електрическа енергия, достатъчна за нуждите на станцията "Кубратово"

12:14 | 18.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Софийска вода“ ще изгради когенерационни мощности на територията на пречиствателна станция „Кубратово“, чрез които ще бъде оползотворяван биогазът, който се отделя от отпадъчната вода, като в проекта ще бъдат вложени 5 млн. лв., съобщиха от компанията.

Ще бъдат изградени три когенератора, чрез които ще се произвежда електрическа енергия, която е достатъчна да удовлетвори напълно нуждите на станцията.

В пречиствателната станция биогаз се отделя при обработването на утайките от отпадъчната вода. Неговият състав е около 68 на сто метан, 30 на сто въглероден диоксид и 2 на сто - други газове. След въвеждането в експлоатация на когенераторите освобождаването в атмосферата на метан и на въглероден диоксид ще бъде ограничено.

Друг инвестиционен проект в пречиствателната станция е инсталирането на нови решетки и класификатори за пясък и въвеждането на нова филтърпреса за обезводняване на утайка. Общата му прогнозна стойност е 2,4 млн. лв. Чрез новите съоръжения ще се гарантира поддържането на добро качество на пречистената отпадъчна вода, която се зауства в река Искър.

Общо около 10,5 млн. лв. са предвидените инвестиции за пречистването на отпадъчни води за 2009 г., което представлява около 20 на сто от инвестициите на „Софийска вода“ за годината. Общият размер на инвестиционната програма на дружеството е повече от 50 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 03.09.22 г.
fallback