fallback

Преглед на печата за 18 март

08:03 | 18.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

1/3 от общините изправени пред финансов колапс в. Сега

Една трета от българските общини са изправени пред реалната опасност от фалит заради решението на правителството да задържи в републиканския бюджет 10% от изравнителната субсидия. Това пише в становище на националното сдружение на общините (НСОРБ), което бе обсъдено от общото му събрание вчера.

"Да се задържат 10% от субсидията в общини, където тя е равна или до два пъти по-голяма от собствените им приходи, означава сигурен финансов колапс, а това са над 1/3 от всички общини", е записано в документа. Замразените проценти се равняват на 250 млн. лв. Икономическата криза ще удари други 60 на сто от приходите. 60 процента по-малко в сравнение с м.г. ще бъдат и парите от данъка върху сделки с имоти. Сумите от продажба на общинска собственост трудно ще достигнат дори 30% от досегашния си размер.

Глътка въздух за длъжници в. Стандарт

Банки дават глътка въздух на длъжниците. Много българи закъсаха заради кризата. Финансовите институции са готови да разсрочват заемите на клиентите, ако те се затрудняват да ги изплащат. Вместо да пращат съдия-изпълнители, които да вземат ипотекирания имот при 3-4 месеца закъснение на плащанията, трезорите предлагат нови схеми. Някои намаляват наполовина дължимата месечна сума за 12 месеца. След изтичането на срока клиентът ще плаща по-големи вноски и по-дълго време. Длъжникът трябва да запознае банката и със стъпките, които предприема, за да подобри финансовото си положение. Преструктуриране на кредита се прави само в краен случай, когато друг изход няма, уточни шефът на УниКредит Левон Хампарцумян.

Съдът глоби министър за бойкот на знаково дело в. Сега

Скандалното протакане на знакови дела принуди съда да санкционира и член на кабинета, а не само адвокати и свидетели. Земеделският министър Валери Цветанов бе глобен с 2000 лв. от Софийския районен съд, защото втори път не праща два отчета, изискани от магистратите по дело за сключване на неизгодни договори срещу бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев.

Заради липсата на документите съдия Даниела Борисова трябваше да отложи за 12 май процеса, чието движение се следи изкъсо от Висшия съдебен съвет и ЕС. Цветанов, който напоследък се прочу с екзотичните си воаяжи, заради които не сколасва да изпълни изискванията за размразяване на спрените от ЕС пари, не праща в съда отчети за приходи и разходи на фонд "Земеделие" за 2005 и 2006 г. Това са последните доказателства, които засега страните са поискали. Когато те бъдат приложени, до присъдата ще останат само обясненията на Друмев (които той не е длъжен да даде), и пледоариите на адвокатите и прокурора.

Тройно паднали надниците на строителите в. Стандарт

Почти тройно са паднали надниците на общите работници в строителството във фирмите в Бургас и региона. През миналото лято заплатата на един строител е стигала 2000 лв., а дневните надници са тръгвали от 60 лв. Но кризата удари сериозно бранша и това вече се отразява на заетите, които са редуцирани до 600-800 лв. Дневните надници вече са между 25 и 40 лв. От октомври досега в бранша са освободени над 6000 души.

"Белведере" ще продава част от терените си в България в. Дневник

Френският производител на вино и спиртни напитки "Белведере груп", който е на българския пазар от 2002 г., ще продаде част от имотите си в България, Полша и Литва, за да се разплати с банките. Това е обявил пред френския вестник "Еко" изпълнителният директор на "Белведере" Жак Ровроа, цитиран от агенция "Блумбърг". Интервюто е и по повод оздравителния план на компанията, който ще бъде внесен в съда в края на април.

"Вече продадохме голям терен в София, като сигурно ще се освободим и от други излишни обекти", обясни Радослав Радев, изпълнителен директор на "Винимпекс", търговското дружество на "Белведере" в България. По думите му бизнесът на компанията в страната се развива много добре, като за миналата година групата е отчела ръст на продажбите от 23%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
fallback