fallback

Преглед на печата за 17 март

08:00 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Българите се надяват на тотопечалба, за да се оправят в кризата

в. Новинар

Все повече българи прибягват към хазартни игри, за да припечелят допълнително някой лев в икономическата криза, показа проучване на "Новинар". От Българския спортен тотализатор (БСТ) също потвърдиха, че се наблюдава увеличение на броя на продадените фишове през последните месеци. В момента много от хората вярват, че ще преживеят по-лесно кризата, ако намерят бърз и лесен начин за забогатяване. Такъв те виждат в тотото, лотото и всякакви други хазартни игри, обясниха експерти. Според мнозинството българи тотофишът от 60 стотинки продължава да е достъпен за повечето хора. Те разчитат, че срещу минималната сума ще спечелят 2 млн. лв., какъвто джакпот се предлага от спортния тотализатор в момента, коментираха от експерти.

Чакаме 70 млн. за енергийни проекти

в. Стандарт

Три пъти се е увеличила сумата, която България може да получи по плана на ЕС за стимулиране на икономиката. Това заяви постоянният представител на България в ЕС Бойко Коцев след заседанието на Съвета на външните министри от ЕС. Те обсъждаха проектите, по които може да бъдат разпределени петте милиарда евро, планирани от съюза, да бъдат отпуснати за енергетика и високоскоростен интернет. Окончателното решение обаче ще бъде взето на срещата на върха на ЕС на 19 и 20 март.

Заплати спъват плана на Станишев за контрол от ЕС

в. Дневник

Посланиците от Европейския съюз са дали принципно съгласие да изпратят експерти на работа в София. За да стане това, в следващите дни правителството трябва да обясни как ще се плаща на чужденците и какви ще са отговорностите им. Това съобщиха дипломати след срещата в Министерския съвет в понеделник, на която премиерът Сергей Станишев представи идеята си за промяна в начина, по който Европейската комисия наблюдава България. Преди десет дни премиерът поиска от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу подкрепа в "жива сила" за правосъдието, административния капацитет и усвояването на еврофондовете. В началото на срещата Станишев съобщи, че министерството на държавната администрация подготвя нормативни промени, които да позволят на чуждестранните специалисти да участват в конкурси за експертни постове - както за служители в държавната администрация, така и за съветници.

Гагаузов и премиерът се разминаха за "Тракия"

в. Сега

Предложението на пътната агенция магистрала "Тракия" да се финансира от оперативна програма "Транспорт" за сметка на "Струма" предизвиква разногласия в кабинета. Оказа се, че премиерът Сергей Станишев, от една страна, и строителният министър Асен Гагаузов и транспортният Петър Мутафчиев, от друга, са на съвсем различни позиции. "Няма как средства за "Струма" да се пренасочат за "Тракия", заяви категорично вчера Гагаузов. Станишев обаче заяви пред "Дарик", че харесва тази идея. "Мисля, че има всички шансове "Тракия" да започне да се строи с пари от държавния бюджет още пролетта.

Глобиха фирма за финансови услуги с 10 000 лв.

в. Новинар

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби „Финансова агенция Тренд” с 10 000 лв. заради това, че компанията е публикувала в интернет мнение, което засяга репутацията на конкурентна компания - „Йотов - консулт Теменужка Кинова” . Това съобщиха вчера от антимонопорния орган. Авторката на мнението е Йонона Митова също е санкционирана с 2 000 лв. глоба. Жената е работила преди време в "Йотов-консулт Теменужка Кинова". Текстът, заради който е глобена фирмата, е оспорвал компетентността на експертите на конкурентите.

Износът на мебели е скочил с 200 млн. лв. за 2008 г.

в. Дневник

Преди кризата българската мебелна и дървопреработваща промишленост отбелязва близо 30 процента ръст в производството, износът също е нараствал годишно с около 200 млн. лв., съобщават от браншовата камара. През 2007 г. статистиката отчита, че мебелната индустрия е произвела с 30 на сто повече стоки, а дървопреработвателите са постигнали 16-процентен ръст. Въпреки кризата пазарът се е запазил почти непроменен до октомври миналата година и затова прогнозите на мениджърите са, че и 2008 г. ще бъде успешна за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 09.09.22 г.
fallback