fallback

Търговските вериги ще искат от производителите сертификат за добри практики

До 2010 - 2011 г. големите търговски вериги у нас ще започнат да работят само с производители на свежи плодове и зеленчуци, притежаващи сертификат за добри стопански практики GlobalGAP

14:25 | 16.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

До 2010 - 2011 г. големите търговски вериги у нас ще започнат да работят само с производители на свежи плодове и зеленчуци, притежаващи сертификат за добри селскостопански практики GlobalGAP. Това съобщи на среща с медиите днес д-р Климент Петров, корпоративен схемен мениджър на GlobalGAP за групата Муди Интернешънъл, осигуряваща сертификационни услуги.

Петров припомни, че Международната комисия на веригите за продажба на храни на дребно (CIAS) е взела решението за въвеждане на такова изискване към производителите по време на международната конференция "Безопасност на храните - глобално предизвикателство", която се проведе в началото на февруари в Барселона. В CIAS, която е единствената глобална мрежа на производители и търговци на хранителни продукти в света, участват над 400 търговци и производители от над 150 страни.

GlobalGAP е частна схема, която определя доброволни стандарти за сертификацията на селскостопански продукти навсякъде по света. Целта е да се насърчи възприемането на програми за качествено и устойчиво земеделие с минимални влагания на пестициди в селскостопанската продукция.

Изискванията към производителите, за да им се издаде такъв сертификат, включват контрол на управлението на торовете, контрол на прилагането на пестициди, изисквания по отношение на хигиената, безопасни и здравословни условия за труд (които включват на всеки 500 метра да има тоалетна). Климент Петров посочи, че тепърва набират скорост и до 2012 г. ще станат задължителни и изисквания, свързани с опазването на околната среда, ограничаването на вредни емисии и влиянието на промяната в типа на терена върху биоразнообразието.

У нас издаването на сертификата предлагат Муди Интернешънъл, Стик Консулт, Орфеас, АР и АР Балкан. Цената включва такси, платими към GlobalGAP, и цена на инспекцията, а валидността му е 12 месеца.

Таксите, платими към GlobalGAP, включват такса от 20 евро за издаване на сертификат и друга такса, зависеща от площта на разработената продукция и броят на площите, които ще бъдат проверявани.

"Ако имате пет черешови градини, не можете да сертифицирате 2 или 3 от тях - всички те трябва да бъдат сертифицирани", поясни Климент Петров.

Вариантите за сертификация са два – на индивидуален самостоятелен производител (Опция 1) и на група производители / фермерско сдружение (Опция 2).

"Ако сте индивидуален производител, притежавате 100 хектара земя и се регистрирате по Опция 1, ще трябва да платите 50 евро за такси към GlobalGAP и около 500 евро на инспекторите", уточни Петров.

Издаването на сертификат по Опция 2 излиза по-евтино, но у нас сертификат по тази опция засега е получила само "Терра Виталис" ООД, която представлява производителите на селскостопанска продукция "Сребрен Продукт" АД, "Сън Шайн Трейд" ООД, "Терра Агро" АД.

Петров посочи, че България е на едно от последните места в Европа по брой сертифицирани по GlobalGAP.

"Издадените сертификати в България се броят на пръстите на двете ръце, докато в Гърция техният брой е над 12 хил., а в Турция, която дори не е членка на Европейския съюз, те са над 10 хил.", коментира Климент Петров.

Според него българските производители не са достатъчно информирани, докато в Турция Министерството на земеделието лансира държавна политика всеки производител да бъде с внедрени добри земеделски практики, като производителите, които направят това, получават субсидии, а останалите - не.

"Българската държава би трябвало да води политика, с която българският производител на плодове и зеленчуци да бъде конкурентноспособен в световен мащаб", заключи Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
fallback