fallback

Акционерите на Химиморт овластиха за увеличение на капитала до 250 млн. лв.

Основните миноритарни акционери не подкрепиха решението

11:07 | 16.03.09 г.

Акционерите на Химимпорт АД дадоха право на Управителния съвет (УС) на дружеството да увеличи капитала му до достигане на номинален размер от 250 млн. лв., съобщи дружеството чрез БФБ-София. Това може да стане чрез издаването на обикновени и/или привилегировани акции, в срок до пет години от вписване на решението на акционерите в Търговския регистър. В момента капиталът на дружеството е разпределен в 150 млн. обикновени акции.

Александър Керезов, зам.-председател на УС на Химимпорт АД, е уточнил в отговор на въпрос от акционер, че „до този момент Управителният съвет не е взел решение за увеличаване на капитала на дружеството, а когато бъде взето такова, то ще бъде обявено своевременно на инвестиционната общност.“

Възможността за издаване на привилегировани акции е мотивирана с очакването на УС на дружеството, че в ситуацията на финансова криза, по-ниска инвеститорска активност и забавен икономически растеж инвестиционната общност би могла да бъде привлечена при набиране на капитал чрез използването на по-гъвкави финансови инструменти като някои видове привилегировани акции.

Във връзка с въпрос на акционер от дружеството са уточнили и че избраният за директор за връзки с инвеститорите ще бъде представен на редовното годишно Общо събрание на акционерите.

На събранието са приети и промени в надзорния съвет на Химимпорт АД и е избран одитен комитет.

Сред присъствалите на събранието акционери са: Химимпорт Инвест АД с 109,14 млн. акции, Дъ Банк ъф Ню Йорк - събирателна сметка с 91 746 акции, Артио Интернешънъл Екуити Фънд с 10,7 млн. акции, УниКредит Банк Аустрия с 207 хил. акции, ДФ ДСК Баланс със 110,6 хил. акции, ДФ ДСК Растеж с 305,6 хил. акции и осем физически лица, сред които зам.-председателят на УС Александър Керезов с 95 хил. акции.

Артио Интернешънъл Екуити Фънд с неговите 10 693 367 акции вероятно е гласувал с "въздържал се" по точката за увеличение на капитала, тъй като точно толкова акции са гласували "въздържал се". Против това решение са гласували 166 419 акции, а за него 109,8 млн. акции, или 91% от представения капитал.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
fallback