fallback

Електроенергийна борса у нас ще има най-рано догодина

Стремежът на държавата е през тази година да стартира спот пазара на електроенергия

16:00 | 14.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Създаването на изцяло функционираща електроенергийна борса, което Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) определи като един от приоритетите си още през миналата година, ще стане най-рано през 2010 г., каза Иванка Диловска, директор „Енергийна стратегия” в МИЕ по време на енергийна конференция, организирана от Българската стопанска камара (БСК). Що се отнася до бизнеса, той отдавна е убеден в ползите от създаването на такава борса и неговото желание беше тя вече да е започнала да функционира.

Все още по въпроса нищо не е направено на практика, стана ясно днес. Уточнено е само, че първо ще се започне с търговия на електроенергия на спот пазара, т.е. да се сключват сделки от един час до един ден преди реалната доставка. Стремежът на държавата е през тази година да стартира спот пазара на електроенергия.

Водеща роля при организацията на този вид пазар би трябвало да има електроенергийният системен оператор (ЕСО). Този пазар ще формира т. нар. „единна спот цена“, валидна за всички сделки за дадения кратък период (всеки един час), която ще служи и за ориентир при двустранни договори.

Следващият етап е организирането в пълен мащаб на електроенергийна борса, на която да се търгуват форуърдни и фючърсни сделки с време на доставка от седмица до няколко месеца, дори до 2-3 години. Това би дало на пазарните участници възможност за хеджиране на производството и потреблението на ток, а фючърсната цена на електроенергията може да служи и като ориентир за бъдещи периоди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:23 | 06.09.22 г.
fallback