fallback

ДКЕВР отнема лицензите за газоснабдяване на 2 района в страната

ЧЕЗ България ще строи газова електроцентрала

15:23 | 14.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) възнамерява да отнеме лицензите за газоснабдяване на крайните потребители за два района на страната, съобщиха от комисията. 

От регулатора не уточниха дали лицензите са на едно или 2 дружества и за кои райони, защото окончателното решение още не е взето. Проверките на комисията са показали обаче, че съответните лицензианти не изпълняват задълженията си по договор за дадения период да вложат определен обем инвестиции и да свържат към газоразпределителната мрежа определен брой потребители.

В момента се правят проверки и за изпълнението на лицензионните договори и за други два района на страната. Отнетите лицензи ще бъдат предоставени на други дружества.

Въпреки възникналите проблеми във връзка с газовата криза през януари, държавата не се отказва от декларираните в проекта на Енергийна стратегия на България до 2020 г. намерения за ускорено газифициране на страната, каза за Investor.bg Иванка Диловска, директор „Енергийна стратегия” в Министерството на икономиката и енергетиката.

По думите й вече се работи за облекчаване на процедурите за издаване на лицензи на газоразпределителните дружества за газифициране на различните райони на страната. Стремежът на държавата е да гарантира достатъчни количества газ по възможност на по-ниски цени. Диловска посочи, че докато газификацията на битовите потребители в ЕС е над 40%, то в България тя все още е под 2%.

Компанията ЧЕЗ България е заявила намерението си да строи газова електроцентрала с мощност 880 мегавата, съобщи още за Investor.bg Диловска. Посоченото намерение още не е твърдо, като се има предвид, че за работата на въпросната централа на пълна мощност ще са необходими 1 млрд. куб. м газ годишно, което представлява около една четвърт от цялото потребление на газ в страната, уточни експертът от МИЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 12.09.22 г.
fallback