fallback

Преглед на печата за 14 март

08:13 | 14.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Станишев поиска да вкара ЕС в управлението в. Дневник

Нов тип сътрудничество с Европейската комисия и страните членки и отмяна на механизма за координация и проверка са предложени от премиера Сергей Станишев на Брюксел. Това беше потвърдено в четвъртък от вицепремиера Ивайло Калфин, който коментира, че "рано или късно трябва да търсим приключване на настоящия механизъм на мониторинг". Позицията на ЕК е, че сътрудничеството трябва да продължи в сегашния му вид и отхвърлиха възможността за създаване на "паралелни структури".

Правителството предлага безпрецедентен за ЕС проект, в който българските власти, страните членки и комисията да си сътрудничат в четири области - правосъдие и вътрешни работи, управление на еврофондовете, административен капацитет и борба с корупцията. Според предложението посланиците на страните членки и експерти, изпратени от тях и ЕК, ще участват пряко в държавното управление. Те ще бъдат не само съветници, но ще имат и реална власт - да оценяват качеството на съдебната реформа и работата на съвместните екипи на ДАНС, прокуратурата и МВР, да разглеждат знакови случаи на корупция, да участват в управлението на еврофондовете и да заемат ръководни позиции с широки правомощия в администрацията.

Политици и експерти: МВР иска да следи интернет форумите около изборите в. Дневник

Настойчивото желание на МВР за безпроблемен и безконтролен достъп до данни от интернет и до телефонни разпечатки може да се обясни лесно с наближаващите кампании за европейски и национален парламент. Така политици от опозицията и експерти коментираха поредния, четвърти опит на министерството да следи трафичните данни без съдебно разрешение. Депутати от БСП и ДПС внесоха в петък промени в Закона за електронните съобщения, подготвени от МВР, които ще задължат операторите да предоставят на спецслужбите неограничен достъп до сървърите си.

Интернет става все по-важно място за политически дебати, агитация, насрочване на протести и корупционни сигнали, а контролирането на тези процеси в предизборна обстановка е много важно, затова и МВР не се отказва от опитите си да получи законово разрешение за тази дейност, заявиха десни депутати. "Много от досегашните действия на МВР водят до заключение, че службите се възползват от възможността си да проучват политически позиция и да разследват хора, заради техни мнения", каза и Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация". Разказа, че при тях има сигнали, че МВР е отправяло искания да се разкриват IP адреси на участници в политически дискусии или на граждани, сигнализирали за участие на прокурори в корупционни схеми. Не е ясно на какво основание се иска следенето, тъй като няма извършено престъпление, посочи Кашъмов.

Армията трудно ще си купи жилища в. Сега

За един месец са постъпили само 8 оферти от фирми, които искат да продадат жилища на Министерството на отбраната. "Може да се работи едва по 4 от тях", поясни пред "Сега" зам. военният министър Камелия Нейкова. Тя не си спомня за колко апартамента са офертите, но според запознати са за 30-ина жилища. В момента на пазара за недвижими имоти има около 80 000 свободни жилища в цялата страна, смятат брокери.

След 19 март ще се прецени дали постъпилите оферти ни удовлетворят, поясни Нейкова. Според нея било възможно за по-малките градове да се занижат критериите, за да могат да се купят все пак някакви жилища.

МВР-шефът бори кризата с повече полицаи в. Новинар

Ще има усилване на полицейското присъствие в по-големите градове като София, Варна и Благоевград за по-голяма сигурност на гражданите заради сгъстяването на криминогенната обстановка покрай икономическата криза.

Това заяви вчера вътрешният министър Михаил Миков след подписването на споразумение за сътрудничество с председателя на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов. Министърът допълни още, че МВР има достатъчно капацитет и готовност да осигури охраната на обществения ред по време на предстоящите избори, както и на курортите по време на туристическия сезон.

Китайци ще правят обувки край Пловдив в. Стандарт

Два нови завода, които ще произвеждат стоки от леката промишленост, ще бъдат изградени в индустриалната зона на пловдивската община "Марица", научи "Стандарт". Те ще бъдат построени изцяло с капитали от Азия и ще се ръководят от китайци. Единият ще произвежда обувки, а другият - запалки. Китайците са проявили интерес и към изграждане на оранжерия за зеленчуци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
fallback