fallback

Гърция няма да обезщетява българските превозвачи заради протестите

Превозвачите имат право да търсят обезщетение, но това не е междудържавен въпрос, е заявил гръцкият транспортен министър

21:10 | 12.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Всяко юридическо лице има право да потърси обезщетение за своите загуби, но това не може да се счита за междудържавен въпрос. Това е заявил министърът на транспорта на Гърция Еврипидис Стилиянидис, след като българският му колега Петър Мутафчиев е поставил въпроса за проблемите на българските превозвачи по време на протестите на гръцките фермери в началото на тази година.

Двамата министри са се срещнали в в гръцкия град Комотини, съобщиха от транспортното ни ведомство.

Те са се договорили да вземат превантивни мерки, за да не се повтори в бъдеще подобна ситуация.

По време на срещата е било подписано трансгранично споразумение между България и Гърция.

Пътниците, които използват жп линията София - Солун ще пътуват с близо 45 минути по-малко благодарение на облекчаването на граничния режим и създаването на две общи гранични железопътни гари на територията на България и Гърция, стана ясно още на събитието. За граничния преход Кулата - Промахон е определена да бъде жп гара Кулата, а за граничния преход Свиленград - Дикея ще бъде гарата в Дикея.

Стилиянидис е съобщил, че се наблюдава увеличение на пътникопотока по линията София - Солун. През 2006 г. заетостта е била 11%, днес е 37%, а на нощния влак достига 86%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 03.09.22 г.
fallback