fallback

Национални забележителности потъмняват за един час на 28 март

В рамките на глобалната кампания "Часът на Земята" осветлението си ще спрат редица обществени и бизнес сгради

16:09 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Сградите на Българската народна банка, Народния театър „Иван Вазов“, Народната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” и на Народното събрание ще притъмнеят за един час в събота, 28 март, между 20.30 и 21.30 ч. в рамките на глобалната кампания „Часът на Земята 2009“, съобщиха от природозащитната организация WWF.

В София тъмни ще останат за един час и сградите на НАТФИЗ, Националния дворец на културата, Националната галерия за чуждестранно изкуство, Националната опера и балет, Националната спортна академия, Националната художествена академия, театър „Сълза и Смях“, паметникът на Васил Левски, паметникът на Царя-Освободител, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, театър „Българска армия” и Централната софийска синагога.

Осветлението си ще спрат и Бизнес парк София, хотел Хилтън и сградата на ЧЕЗ България на ул. Раковски.

Освен София в „Часът на Земята 2009“ се включват още градовете Видин (с угасване на осветлението на катедрален храм „Св. Димитър” и крепостта „Баба Вида”), Ценово, Никопол и Борово.

Кампанията „Часът на Земята” се организира за трети път. Очаква се на 28 март в 20.30 ч. местно време хората по целия свят да угасят осветлението за един час, като целта е да се обединят повече от 1 милиард души в над 1000 града.

„Часът на Земята“ започва през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час. Година по-късно в събитието вече се включват 100 млн. участници в 35 държави.

Тази година в „Часът на Земята“ вече са потвърдили своето участие над 1000 града, сред които Лондон, Париж, Брюксел, Рим, Москва, Атина, Истанбул, Копенхаген, Хелзинки, Лос Анжелис, Лас Вегас, Рио де Жанейро, Хонконг, Дубай, Сингапур, Буенос Айрес, Торонто, Сидни, Мексико Сити, Манила и Кейптаун.

По време на „Часът на Земята 2009” ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата като Айфеловата кула в Париж, статуята на Христос в Рио де Жанейро, небостъргача Си Ен Тауър в Торонто и най-високата съществуваща сграда в света - Тайпей 101.

„Часът на Земята 2009” подкрепят известни личности като носителят на Нобелова награда за мир архиепископ Дезмънд Туту, актрисите Кейт Бланшет и Лив Улман, руската тенисистка Елена Дементиева.

През декември тази година световните лидери ще се съберат на среща на върха за промените в климата под егидата на ООН в Копенхаген. На срещата се очаква да се подпише ново споразумение, което да продължи Протокола от Киото.

В България инициативата са подкрепили Българска стопанска камара, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Българската асоциация по рециклиране, Асоциацията на рекламните агенции АРА-България и Национална асоциация ХОРЕКА, като са поканили и членовете си да се включат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:02 | 07.09.22 г.
fallback