fallback

Глоби до 20 000 лв. за лица, работещи като платежна институция без лиценз

Санкция до 20 хил. лв. е предвидена за оператор на платежна система и доставчик на платежна услуга, който не е изпълнил наложена от БНБ надзорна мярка

14:57 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Глоба до 20 000 лева заплашва лице, което извършва дейност като платежна институция без да има лиценз. Това гласят текстове от законопроекта за платежните услуги и платежните системи, който парламентът обсъди днес на второ четене. Ако нарушителят е юридическо лице, санкцията е до 40 000 лева. 

Санкция до 20 000 лева е предвидена за оператор на платежна система и доставчик на платежна услуга, който не е изпълнил наложена от БНБ надзорна мярка, като при второ нарушение глобата е от 20 до 100 000 лева.

Чрез законопроекта се въвеждат категории доставчици на платежни услуги, които се подчиняват на единна правна рамка и изисквания към дейността им: банки, дружества за електронни пари, платежни институции, Европейската централна банка (ЕЦБ) и националните централни банки на държавите от ЕС (когато не действат в качеството си на органи на парична политика), а също и лица, които имат право да предоставят пощенски парични преводи.

Законопроектът за платежните услуги и платежните системи въвежда изискване за защитни мерки, които платежните институции да прилагат по отношение на средствата, получени от ползвателите на платежни услуги. Въвежда се и изискване за предоставяне на информация от доставчиците на ползвателите на платежни услуги преди и след извършване на еднократни платежни операции, както и за сключване на рамков договор за платежни услуги.

Документът третира подробно и условията за издаване на лиценз на оператор на платежна система, основанията за отказ и за отнемане на лиценз. Включени са и разпоредби относно издаването на електронни пари и надзора над дейността на институциите за електронни пари.

Окончателното гласуване на законопроекта ще бъде утре. Предвижда се законопроектът да влезе в сила шест месеца след обнародването му в „Държавен вестник“, т.е. от септември или октомври 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 08.09.22 г.
fallback