fallback

Брюксел започва разследване по петиция за руското гориво за АЕЦ Козлодуй

В петицията се уведомява ЕС за твърденията на ядрения физик Георги Котев за аномалии при руските доставки на ядрено гориво

10:53 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията по петиции към Европейския парламент е започнала да разглежда изпратената в средата на юли миналата година петиция на Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” относно доставките на ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй, съобщиха от гражданската организация.

С оглед на разглеждането на петицията комисията е отправила искане към Европейската комисия да проведе предварително разследване по същността на петицията, се казва в писмото от Европейския парламент.

Освен това Комисията по петиции е преценила, че въпросите, повдигнати в петицията, трябва да бъдат предадени и на компетентната комисия на Европейския парламент, в резултат на което е било взето решение за предаването им на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика за становище или последващи действия.

В петицията се уведомява Европейския съюз за твърденията на ядрения физик Георги Котев за дългогодишни аномалии при руските доставки на ядрено гориво за централата, припомнят от асоциацията. Според Петър Пенчев, член на Обществения съвет на асоциацията и зам.-председател на Национално движение “Екогласност”, аномалиите в АЕЦ “Козлодуй” са се задълбочили в последните месеци на 2008 г., което е видно от оповестените с документи разобличения на втори ядрен експерт - Александър Белковец.

На 13 юли миналата година от „Екогласност“ обявиха, че са изпратили сигнал до главния прокурор Борис Велчев, в който предлагат да се направи проверка на обстоятелства около доставката на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, позовавайки се на сигнал на работещия в централата физик Георги Котев.

Според него новото гориво не съответствало на заявените от производителя характеристики, а в най-лошия случай на България се доставяло рециклирано ядрено гориво. По този начин се реализирала огромна по мащабите си корупционна схема заради разликите в цените между свежото и рециклирано гориво.

От централата определиха твърденията за корупционна схема като абсурдни, като представиха официално писмо от компанията доставчик ОАО Твел, в което се потвърждава, че за произвежданото и доставяно за 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ ядрено гориво се използва природен уран.

Георги Котев обаче продължи да твърди, че реакцията на централата само потвърждава убеждението му, че корупционна схема съществува, и настоя за доказателства, оборващи тезата му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 12.09.22 г.
fallback