fallback

Преглед на печата за 11 март

07:53 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Анализатори: България и Естония са с едни от най-силни позиции в региона

в. Дневник

Българската и естонската икономика са сред най-стабилните в региона на Източна Европа в условията на глобалната финансова и икономическа криза. Това е мнението на чуждестранни банкови анализатори, които следят ситуацията в бившия социалистически блок. През последните месеци много от публикациите и прогнозите в чужбина слагат под един знаменател проблемите в отделните страни в този регион, без да се взимат специфичните условия в отделните икономики. Във вторник "Муудис" призова това да не се прави в отговор на въпроси от международни инвеститори. Според рейтинговата агенция възникващите пазари в Европа не трябва да се третират като едно цяло в момента на криза. В своите коментари "Муудис" постави България в една група с Румъния и Хърватия, за които казва, че са страни със стабилни кредитни показатели, но с потенциал за промяна на рейтинга.

Румънски компании идват у нас в търсене на евтина работна ръка

в. Дневник

Редица румънски компании обмислят възможността, а някои вече подготвят документи за трансфер на бизнеса си в България в преследване на ниски производствени разходи и данъчна тежест. Компаниите ще се регистрират в Русе, заради стратегическата позиция на града – близост до Букурещ и ниски цени. Русе е атрактивен не само за румънските компании, а и за гръцките дружества, търгуващи със северната ни съседка. Според шефа на Търговската камара в Русе Емилиян Енев, в момента в града са регистрирани множество румънски компании, предимно от сектора на търговията, но има и няколко производствени дружества.

Бизнесът поиска банките да свалят лихвите

в. Новинар

Бизнесът поиска банките да свалят лихвите за фирмено кредитиране. Това стана ясно от кампанията на Националната асоциация на българския бизнес (НАББ) под мотото "Банки – стоп! Уважавайте ни!" В асоциацията влизат над 500 фирми от малкия и средния бизнес, които настояват трезорите да отпускат повече кредити за бизнеса с по-ниски лихви. Причината е, че в условията на криза много фирми са застрашени от фалит, ако банките не кредитират бизнеса им. Вече е непосилно да погасяваме заемите, коментираха собственици на дружества. В момента лихвите по фирмените заеми в лева са между 11 и 14 процента и около 8-9 на сто за кредитите в евро. Банкери пък прогнозират, че кредитите ще продължат да поскъпват.

Брюксел: Ограничете ръста на заплатите

в. Стандарт

България да ограничи растежа на заплатите в публичния сектор с оглед влиянието на този фактор за цялостната конкурентоспособност на страната. Това препоръчаха финансовите министри от страните от ЕС по време на заседанието на ЕКОФИН в Брюксел, на което участва и Пламен Орешарски. Препоръките към страната бяха за продължаване воденето на политика, гарантираща стабилна фискална позиция, чрез ограничаване на публичните разходи с оглед справяне с външните дисбаланси.

Компания на Уорън Бъфет е поискала да работи у нас

в. Дневник

Застрахователната компания Berkshire Hathaway International Insurance Limited e изпратила уведомление до Комисията за финансов надзор, че иска да предлага услуги в България, съобщиха от надзора. Компанията е регистрирана във Великобритания и според сайта й предлага предимно автомобилни застраховки. Тя е поделение на "Бъркшир Хатауей", инвестиционната компания на милиардера Уорън Бъфет. За България застрахователят е обявил, че възнамерява да сключва застраховки, свързани с кредити.

Медийните оператори предупредиха за опасност безплатният ефир да спре

в. Дневник

Асоциацията на радио и телевизионните оператори (АБРО) предупреди, че има опасност българските граждани да останат без безплатни ефирни телевизии. Причината за това са влезлите в сила днес измененията на Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които заедно с промените в Закона за радиото и телевизията регламентират преминаването от аналогово към цифрово телевизионно излъчване. В официално съобщение на АБРО по този повод се казва, че приетото законодателство "вместо да осигури плавен преход от аналогово към цифрово телевизионно излъчване създава реална опасност от следващата година населението да бъде лишено от възможността да получава ефирна телевизия."

"Овергаз" компенсира недоставеното през януари гориво

в. Сега

"Tези дни ще бъдат доставени последните количества газ, с които ще се компенсира липсата на гориво от 6 до 21 януари". Това съобщи вчера изпълнителният директор на "Овергаз Инк." Сашо Дончев. "Това означава, че сме изпълнили ангажимента си към "Булгаргаз" по договор в тримесечен срок да доставим недоставеното по време на газовата криза синьо гориво", поясни той. "Пред нас не стои въпросът с компенсациите", заяви шефът на "Овергаз". Той допълни, че компанията не е получавала писмо с иск за компенсиране на загубите и пропуснатите ползи на "Булгаргаз" заради газовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 28.08.22 г.
fallback